Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nordeuropeiska politiker samlas för att skapa en megaregion mellan Oslo och Hamburg

Publicerad:
Bijan Zainali (S) och Kristina Jonäng (C)

Den 28 februari samlar OECD, den internationella samarbetsorganisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, politiker från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland för att komma ett steg närmare visionen om att skapa en megaregion i Nordeuropa. Västra Götalandsregionen representeras av Kristina Jonäng (C) och Bijan Zainali (S).

Större städer som Göteborg och Malmö, och regionerna Västra Götaland, Halland och Skåne är medlemmar i den gränsöverskridande organisationen Southwestern Baltic sea Transnational area Implementing New Geography kallad STRING, som för samman fem städer och sju regioner mellan Hamburg i syd och Oslo i norr. STRING-medlemmarna har en gemensam vision om att skapa en hållbar megaregion i Nordeuropa. Ambitionen är att leda den gröna omställningen i Europa, och agera som ett exempel globalt.

Säkerställer vad som krävs

För att komma ett steg närmre visionen om en Nordeuropeisk megaregion har STRINGs medlemmar påbörjat ett samarbete med organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD. OECD ska komma med konkreta rekommendationer på hur städer och regioner i STRING samarbetet gemensamt kan säkerställa att vi har det som krävs för att skapa en megaregion, så som kompetens inom gröna teknologier, hållbar infrastruktur, en attraktiv levnadsstandard och annat.

Karta megaregion

Megaregion samlar kompetens och styrka

Medlemmarna i STRING ser att om vi som städer och regioner närmar oss varandra kan vi bli en stark megaregion från Oslo, via Västsverige, ända ned till Hamburg. Tillsammans kan vi då skapa nog av en kritisk massa för att kunna konkurrera med andra megaregioner i Europa och även i Asien. Detta är en möjlighet vi måste ta till vara på, och vi måste göra det nu!

STRINGs medlemmar noterar också att vi redan har starka kompetenser inom grön teknologi, men bra tillgång till spetskompetenser och högkvalificerad arbetskraft kräver ett stort befolkningsgrundlag och god infrastruktur. Om vi samlar oss i en megaregion så ökar våra chanser för att bli det naturliga valet dit investerare, näringsliv och högutbildad arbetskraft kommer för att utveckla, testa och exportera gröna teknologier.

Från tal till handling

Samarbetet mellan STRING och OECD inleds med att politiska representanter från STRING, högtstående ämbetsmän från OECD, och utvalda nationella Nordeuropeiska politiker samlas på OECDs huvudkontor i Paris den 28 februari.

Från den svenska sidan deltar riksdagsledamöterna Johan Büser (S) Emma Berginger (MP), Elin Gustafsson (S), europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP), Göteborgs kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M), kommunalråd Göteborg Karin Pleijel (MP), regionråd region Halland Helena Andersson (C) och regionråden från Västra Götalandsregionen Kristina Jonäng (C) och Bijan Zainali (S).

På kick-offen ska deltagarna bidra med inspel till OECD för att hjälpa dessa med att skapa det bästa möjliga grundlagret för deras rekommendationer, vilka kommer bli avgörande för den framtida riktningen för STRINGs städer och regioner. 

STRING

Charlotte Beijer

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
[Missing text '/kiv/phonenumber' for 'Swedish']

Publicerad: