Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny planeringshorisont – spaningar & möjligheter från nya inriktningsplaneringen

Soluppgång och tågräls

Den sista oktober överlämnade Trafikverket ett nytt inriktningsunderlag till regeringen. Inriktningsunderlaget är utgångspunkten för en kommande revidering av den nationella infrastrukturplanen. Västsverige har växtvärk - men hur tillgodoses de västsvenska behoven av infrastruktursatsningar i underlaget? Missa inte Reväst och Västra Götalandsregionens seminarium 11 november.

Reväst och Västra Götalandsregionen anordnar ett gemensamt webbinarium om Trafikverkets inriktningsunderlag den 11 november kl 10.00-11.45. 

Anmäl dig via Revästs webbplats

Inför revideringen av den nationella infrastrukturplanen

Den sista oktober överlämnade Trafikverket ett nytt inriktningsunderlag till regeringen. I det beskrev Trafikverket bland annat investerings- och underhållsbehov, vad de ekonomiska ramarna rymmer, förslag på hur resurserna kan fördelas, samt förväntad trafikutveckling under olika förutsättningar. Inriktningsunderlaget är utgångspunkten för en kommande revidering av den nationella infrastrukturplanen.

Västsverige har växtvärk

Västsverige växer så det knakar. Bara i Göteborg planeras för 1 000 miljarder kronor i investeringar i bostäder och kontorslokaler till år 2035. Befolkningen förväntas öka till 2,5 miljoner de närmsta trettio åren.

Samtidigt expanderar Göteborgs hamn när alltmer gods ska transporteras ut i eller ut ur landet och 30 procent av Sveriges import och export går via Göteborgs hamn. Transporterna till och från hamnen är nödvändiga för svensk exportindustri, men också för att det ska finnas mat i svenska kök.

Kraftfulla satsningar behövs

För att möta expansionen och tillväxten i Västsverige och för att undvika att växtvärken inte sprider sig till övriga landet behövs kraftfulla satsningar på infrastrukturen.

Så hur står sig tågtrafiken i Västsverige i förhållande till andra delar av landet? Vilka planer och visioner finns för investeringar i infrastrukturen och vilken roll kan Västsverige spela i det framtida transportsystemet?

Webbinariet avslutas med ett panelsamtal med samtliga talare. Varmt välkomna!

Medverkande

  • Kristina Jonäng, regionråd Västra Götalandsregionen med ansvar för infrastruktur
  • Max Falk, infrastrukturstrateg Västra Götalandsregionen
  • Jonas Eliasson, måldirektör tillgänglighet, Trafikverket
  • Bo Lennart Nelldal, prof emeritus KTH
  • Moderator är Ulrika Bokeberg, chef infrastruktur och kollektivtrafik, Västra Götalandsregionen

Arrangörer

Reväst och Västra Götalandsregionen

Max Falk

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2020-11-05 16:32