Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen i samtal med EU-kommissionen och infrastrukturdepartementet om järnvägen Göteborg-Oslo

Publicerad:
Digitalt möte med ppt och de som deltar

Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden, har idag deltagit i ett samtal med bl a Pat Cox, EU-kommissionens samordnare för Scanmedkorridoren. Samtalet äger rum i samband med att den EU-förordning som pekar ut Europas strategiskt viktigaste transportstråk, TEN-T, revideras. Infrastrukturdepartementet och ett stort antal intressenter från Norge, södra Sverige, Danmark och Tyskland deltog också.

 - Ett stort antal lastbilar med gods som borde gå på järnväg går på väg mellan Göteborg-Oslo idag. Det finns ingen plats kvar på motorvägen. Järnvägen behöver kunna konkurrera, och då behövs ett dubbelspår. Oslo är också en av Europas mest expansiva städer, och samarbetet mellan stora städer i norra delen av Scanmed så som Oslo, Göteborg, Köpenhamn och Hamburg är omfattande. Det är en utvecklingspotential vi borde uppmuntra genom ett dubbelspår. Inför revidering av de nationella planerna i Sverige och Norge har vi gott hopp om satsningar på Göteborg-Oslo, sa Kristina Jonäng i sitt anförande.

Kommissionen kommenterade att de uppskattar att VGR och STRING föreslår krav på dubbelspår på de sträckor där detta krävs för att flytta trafik från väg till järnväg som en förändring i en reviderad TEN-T förordning.

Presentationer av flera förbindelser som ligger i STRING:s geografi, bland annat över Öresund följde. I STRING-samarbetet finns en gemensam målbild om att skapa en grön megaregion som kan leda den gröna omställningen i Europa. Parterna ser en modern, effektiv och hållbar infrastruktur som en viktig förutsättning för det.

Ett stort steg i den riktningen tas när Fehmarn Belt förbindelsen öppnar 2029 och avsevärt förkortar restiden mellan Hamburg-Köpenhamn. Men för att denna förbindelse inte ska bidra till än värre flaskhalsar på andra platser krävs fler satsningar på hela korridoren.

Scanmed 

STRING

Charlotte Beijer

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-05-28 11:38