Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Från internationell marknadsekonom till läkare

Susanne Karlsson, 46 år, är AT-läkare på Alingsås lasarett.

Susanne Karlsson, 46 år, är AT-läkare på Alingsås lasarett. Hon började studera till läkare när hon var 40 år. Innan dess hade hon en lång karriär bakom sig som internationell marknadsekonom. Det var när Susanne var föräldraledig som hon började fundera på att göra verklighet av barndomsdrömmen om att bli läkare.

När hon väl hade bestämt sig fanns det inget som kunde hindra henne. Susanne läste in behörighet på Komvux, sökte in på läkarprogrammet i Göteborg och blev antagen med hjälp av högskoleprovet.

Flera i klassen med annan yrkesbakgrund

Bland kurskamraterna var Susanne långt ifrån ensam om att ha en annan karriär bakom sig. I Susannes klass var det flera som var över 35 år med andra yrkesbakgrunder som till exempel civilingenjörer, apotekare, lärare, sjuksköterskor och undersköterskor.

När det var dags för allmäntjänstgöring, AT, så ville Susanne vara på sjukhus med smidig pendling till Göteborg och valet föll på Alingsås lasarett.

- Jag hade hört gott om allmäntjänstgöringen på Alingsås lasarett, att det är en en lärorik och praktiskt inriktad AT vilket gör att man blir väl förberedd i yrkeslivet som läkare. Jag tycker att Alingsås lasarett är ett lagom stort sjukhus med bred och djup kompetens och här finns många kunniga och hjälpsamma kollegor, säger Susanne.

Har du något råd till unga vuxna som ska välja yrke?

- Även om du gör ett val nu så kan du alltid ändra dig senare livet. Det finns inga perfekta val, det är inte så svart eller vitt. Om du känner att du har ett intresse och talang för något - följ den känslan och tänk inte så mycket på karriär utan var öppen för de möjligheter du kommer få.

Har du något tips till människor som är mitt i livet och funderar på att välja en annan yrkesbana?

- Jag förespråkar det. Det finns de som längtar efter att gå i pension för att de vantrivs på sina jobb, fastän de har många år kvar i arbetslivet. Då är det bättre att man tar tag i sin situation och gör något åt saken. Sedan är det också viktigt att man funderar över de ekonomiska förutsättningarna att börja på ny yrkesbana och tar reda på hur arbetsmarknaden ser ut framöver.

Susanne arbetar på Alingsås lasarett till och med maj nästa år. Därefter väntar psykiatriplacering i Göteborg och sedan tjänstgöring på vårdcentral.

- Jag har aldrig ångrat mitt val att studera till läkare. Jag är glad för att jag är där jag är. För att jag gjorde verklighet av min dröm, säger Susanne. 

Det här är Susanne Karlsson

Ålder: 46
Bor: Göteborg
Familj: Man och barn
Intressen: Tycker om att arbeta i min trädgård, vara ute i naturen och att löpträna

För mer information, kontakta

Fakta om AT på Alingsås lasarett

  • Alingsås tar in 20 AT-block per år från och med 2020.
  • AT på Alingsås lasarett innebär att man gör 20 veckor medicin inklusive 1 vecka anestesi, 19 veckor kirurgi/ortopedi/urologi, 3 månader psykiatri och 6 månader allmänmedicin på vårdcentral.
  • Till den senaste rekryteringen var det 18 sökande på varje block.

Fakta om Alingsås lasarett

  • Alingsås lasarett är en del av Sjukhusen i väster där Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus ingår.
  • Lasarettet har ett upptagningsområde på cirka 100 000 invånare och har runt 700 medarbetare.
  • Varje dag uppsöker omkring 70 personer lasarettets akutmottagning som är öppen varje dag mellan kl 8-21.

Vill du också arbeta på Alingsås lasarett?

Här hittar du våra lediga jobb.

 

Senast uppdaterad: 2019-10-31 12:24