Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Thandiwe Mujikwa är Alingsås lasaretts första utbyteselev

Publicerad: Uppdaterad:
Thandiwe Mujikwa är Alingsås lasaretts första utbyteselev.

Thandiwe Mujikwa är 31 år, kommer från Zimbabwe, och studerar till undersköterska på Malta. Nu gör hon praktik på akutmottagningen på Alingsås lasarett.

Alingsås lasarett har tagit emot flera utbytesstudenter på högskolenivå men det är första gången Alingsås lasarett tar emot en utländsk gymnasieelev – en utbyteselev. 

- Det är ont om jobb i Zimbabwe och den offentliga vården är eftersatt, det bidrog till att jag började titta efter utbildningar och arbete i Europa, säger Thandiwe.

Nu har Thandiwe studerat till undersköterska på Malta i ett år. När det var dags för internationell praktik föll valet på Sverige och Alingsås lasarett.

Varför Sverige och Alingsås lasarett?

- Sverige har ett gott internationellt rykte inom hälsa och vård och Alingsås lasarett lockade mig på grund av att det är ett litet sjukhus och att det finns en akutmottagning här.

Thandiwe gör sin praktik på akutmottagningen, hon går bredvid sina kollegor, observerar och hjälper dem.

- Mina kollegor är hjälpsamma och sympatiska. Jag är imponerad av deras förmåga att snabbt sätta sig in i patientens situation och hur väl de stöttar och lyssnar på patienten, säger Thandiwe.

Thandiwe har en vecka kvar av totalt fyra veckors praktik på Alingsås lasarett. Sedan åker hon tillbaka till Malta. Där har hon ett år kvar på utbildningen till undersköterska och sedan väntar tre år påbyggnadsutbildning till sjuksköterska.

Är det något som överraskar dig med att arbeta i Sverige?

- Det måste vara allt fika! Det är mysigt när någon har bakat en kaka och man samlas i personalrummet och fikar ihop, det skapar trivsel. Hoppas att jag kan ta med mig er fika-kultur tillbaka till Malta, säger Thandiwe med ett leende.

Det här är Thandiwe Mujikwa:

Ålder: 31
Bor: Hyr ett rum i en villa i Alingsås
Familj: Gift. Bror och halvsyster i Sydafrika
Intressen: Läser romaner, just nu "Möss och människor" av John Steinbeck

För mer information, kontakta:

Helena Olofsson, studirektor på Alingsås lasarett, tfn 0724 54 94 97, helena.olofsson@vgregion.se

Fakta om Alingsås lasarett

  • Alingsås lasarett är en del av Sjukhusen i väster där Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus ingår.
  • Lasarettet har ett upptagningsområde på cirka 100 000 invånare och har runt 700 medarbetare.
  • Varje dag uppsöker omkring 70 personer lasarettets akutmottagning som är öppen varje dag mellan kl 8-21.
Publicerad: