Ärrbråck
Vad är ett ärrbråck?
Ärrbråck innebär att du efter en tidigare bukoperation utvecklat en defekt/ett hål i bukväggen. Hålet är täckt av underhud och hud. Det som pressas fram igenom hålet är bukhinna. Detta är den så kallade bråcksäcken. Det som pressar fram bråcksäcken i sin tur är något som finns inne i bukhålan, vanligast tarmdelar eller tarmkex.
Operation
Operationen innebär att man reparerar öppningen/defekten i bukväggen. Vid de allra flesta operationerna används ett nät för att förstärka reparationen. Nätanvändningen minskar risken för återfall. Vid titthålsoperation används nätinläggning rutinmässigt. Vilken operationstyp som är lämpligast för dig, det vill säga titthålsoperation eller så kallad öppen operation, får du diskutera med din läkare om. På operationsdagen träffar du din läkare och sjuksköterska och kan då ställa ytterligare frågor om det är något du undrar över.
Efter operationen
Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning för observation. Oftast behövs en övernattning hos oss, i en del fall kan det dock behövas ytterligare något eller några dygn på sjukhuset.
Såväl titthålsoperation som "vanlig" öppen operation leder till smärtor efter ingreppet. En del upplever smärtan som påtaglig, andra tycker att den är mer lätthanterbar. Vid utskrivningen får du smärtstillande mediciner för de närmaste dagarna och dessutom, oftast, sprutor som förebygger proppbildning. Sprutorna tas sammanlagt under sju dagar (i mer sällsynta fall under tio dagar).
Innan du lämnar sjukhuset får du diskutera sjukskrivning med din läkare och du får en återbesökstid. Du kan duscha som vanligt dagen efter operation.
Blodutgjutning i underhuden och kring operationssnittet är vanligt efter operationen och visar sig som en blåsvart missfärgning och svullnad. Detta är ofarligt och kroppen tar själv hand om det. Du ska undvika att lyfta tungt under den första månaden, eventuellt ängre om din läkare anser det. Att bära två normala matkassar räknas inte som ett tungt lyft.
Gå, promenera och cykla får du göra så fort att du känner att det går bra.
Vi uppmanar dig till att vara igång och röra dig så mycket du kan eftersom det påskyndar läkningsprocessen och minskar risken för komplikationer som proppbildning eller problem från luftvägarna.
Om det blir problem
Vid större blödning, svullnad eller svår värk som inte går över trots de smärtstillande medicinerna kontakta Frölunda specialistsjukhus.
Dagtid: kirurgimottagningen på telefon 031-342 50 77
Kvällstid och natt: vårdavdelningen på 031-342 51 90
Vid akuta större besvär nattetid och helger ska du kontakta närmaste akutintag.
Övriga frågor
Om du har några övriga frågor efter din operation är du välkommen att kontakta oss på telefon 031-342 50 77, måndag–fredag kl. 7.00–14.00, fredag kl. 7.00–9.30.