Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sök rätt vård

På Frölunda specialistsjukhus bedrivs planerad specialistvård. Här beskriver vi vart du vänder dig och hur du går tillväga både när du söker vård hos oss och när du blir akut sjuk.

I första hand ska du vid icke akuta besvär söka vård på din vårdcentral där du är listad. Vårdcentralen kan sedan vid behov remittera dig till oss. Du har även möjlighet att skriva en egenremiss till oss.

Om du får besvär som inte är akuta, men inte heller kan vänta till nästa dag, vänder du dig i första hand till den jourcentral som har avtal med den vårdcentral du är listad på.

Vid akuta besvär vänder du dig alltid till någon av de akutmottagningar som finns i närheten där du bor. Du kan alltid ringa 1177 för att få rådgivning om ditt tillstånd och vart du ska vända dig vid olika tidpunkter på dygnet.

Ring 1177

Sjukvårdsrådgivningen är öppen dygnet runt och nås på telefonnummer 1177. Erfarna sjuksköterskor svarar på frågor om sjukdom och hälsa och hänvisar dig vidare om det behövs. På webbplatsen 1177 finns råd om vård, möjlighet att ställa anonyma frågor och flera webbtjänster.

Söka vård på dagtid – kontakta din vårdcentral

I första hand ska du vända dig till din vårdcentral om du blir sjuk eller skadar dig och behöver träffa en läkare eller annan vårdpersonal. Om du inte vet vilken vårdcentral du tillhör eller om du vill byta vårdcentral finns kontaktuppgifter till alla vårdcentraler på 1177.se. Din läkare bedömer om du behöver ytterligare vård eller undersökningar på sjukhus. Nedan finner du länk till Närhälsans vårdcentraler. De privata vårdcentralerna finns även listade på 1177.se.

Hitta Närhälsans vårdcentraler

Söka vård på kvällar och helger – kontakta jourcentralen

För dig som blir sjuk eller skadad på kvällar och helger har Västra Götalandsregionen flera jourcentraler, med personal från Närhälsans vårdcentraler. De hjälper dig med akuta besvär som inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar. Du som är listad på en privat vårdcentral ska i första hand söka vård på den jourcentral som har avtal med den privata vårdcentral du är listad på.

Hitta Närhälsans jourcentraler

Vård på vårt specialistsjukhus

För att få specialistvård på ett specialistsjukhus som Frölunda specialistsjukhus krävs ett medicinskt underlag. I första hand ska det vara genom en remiss från läkare på den vårdcentral du tillhör. Det är också möjligt att göra en så kallad egen vårdbegäran (egenremiss). Det är en blankett som du själv fyller i och skickar till den klinik det berör. En egen vårdbegäran eller egenremiss är en remiss som du själv skriver till en specialistmottagning. En läkare bedömer om du har behov av specialistvård och tar ställning till vilken medicinsk prioritering du ska få, det vill säga hur snart du ska få tid för besök.

Läs mer om hur du skriver en egenremiss

Om du blir akut sjuk

På kvällar och helger vänder du dig till en jourcentral. Sjukhusvården vänder sig till dig som behöver specialistsjukvård. Är du i akut sjukvård ringer du 112.


Senast uppdaterad: 2023-11-08 16:09