Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ambulansen skapar intresse och förståelse i möten med kommunens åttor

Ambulanssjuksköterskorna Catrin Caris och Sodie Berglöw demonstrerar mekaniska hjärtkomporessioner på en docka.

Klockan har precis passerat nio på morgonen när Sofie Berglöw och Catrin Caris från ambulansen hälsar årskurs åtta från Strandskolan i Kungälv välkomna till PAR-utbildningen. Eleverna är på Räddningstjänsten för att lära sig mer om det arbete som polisen, ambulansen och räddningstjänsten utför.

På bordet i föreläsningssalen ligger en docka i naturlig storlek, på vilken Sofie och Catrin snart ska demonstrera hjärtkompressioner. I stort kretsar dock morgonen kring frågor som eleverna har skrivit upp på tavlan – t.ex. om hur många larm ambulansen får eller hur det känns om ambulansen inte hinner fram i tid med följd att någon dör. I gympasalen och fordonshallen håller medarbetare från polisen respektive räddningstjänsten motsvarande presentationer om sina verksamheter.

Trolig fortsättning till hösten

Projektet som går under namnet PAR – polis, ambulans, räddningstjänst – är nystartat i Kungälv, men har tidigare genomförts i andra kommuner i Sverige.

– Nu kör vi projektet för åttor i Kungälv och till hösten hoppas vi kunna fortsätta med åttorna i Ale, säger Sofie Berglöw. Det är ett bra tillfälle för oss att informera om hur det är att arbeta som ambulanssjuksköterska och att prata om de frågor eleverna har.

Några av eleverna har egna erfarenheter av att ha åkt ambulans och känner igen den fullmatade ambulanssjukvårdsväskan som Sofie och Catrin visar upp. En annan elev undrar om det händer att ambulanspersonalen själva utsätts för fara under sina uppdrag.

– En del sjukdomstillstånd kan göra att patienten blir aggressiv och då kan det faktiskt bli farligt – man bör vara beredd på det, svarar Catrin Caris.

Konsekvenstänkande – ett viktigt tema

Frånsett presentationerna om vad de olika yrkesgrupperna arbetar med är konsekvenstänkande ett tema som återkommer: vad det kan leda till om man anlägger en brand, busringer efter en ambulans eller snattar i en affär – både på kort respektive lång sikt. På polisens station iscensätter områdespoliserna Sofia och Angelica tre situationer där eleverna med hjälp av röda och gröna lappar får ta ställning till hur de hade agerat.

När samtliga elever har passerat polisens, ambulansens och räddningstjänstens stationer har det blivit tid för lunch. De medverkande gör en kort avstämning innan de åker med till skolan för att äta lunch med eleverna och prata om funderingar som kan ha väckts under förmiddagen.

Senast uppdaterad: 2018-05-16 11:30