Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ambulanshelikoptern utrustas med helblod – ökar möjligheten att behandla svårt skadade patienter

Läkare står vid ambulanshelikopter
Fotograf: Karl Chevally

Som första ambulansenheter i landet kommer Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter samt ambulanshelikoptern i Värmland att vara försedda med helblod som används när man ger blodtransfusioner direkt på olycksplatsen. Detta ökar möjligheten att behandla svårt skadade och blödande patienter.

De blodkomponenter som ambulanshelikoptern fram till nu varit utrustad med är koncentrerade röda blodkroppar och frystorkad plasma. I helblodet, som inte är komponentuppdelat, finns förutom de röda blodkropparna och plasma även trombocyterna (blodplättarna) kvar. Blodplättarna är viktiga för att blodet ska kunna koagulera på ett optimalt sätt. Helblodet är med andra ord nästintill likadant som det blod vi har i kroppen, med undantag för de vita blodkropparna som separerats bort.

– I de fall vi ger blodtransfusioner på plats handlar det ofta om patienter som blöder kraftigt efter till exempel en trafikolycka eller något annat allvarligt traumafall, säger Gabriel Skallsjö, överläkare på ambulanshelikoptern och ansvarig för helblodsprojektet. Vi tror att det här kommer att ha stor effekt då det skapar bättre förutsättningar för att minska blödningen och sannolikt öka överlevnaden för våra svårast skadade patienter.

Ambulanshelikoptern kommer även fortsättningsvis att ha med sig frystorkad plasma, men användandet av denna väntas minska. Frystorkad plasma fungerar bra, men dels är det mycket dyrt, dels tar det en liten stund att lösa upp plasman innan den kan användas. Detta kan spela roll när tiden för insatsen är avgörande.

Laboratoriemedicin på Kungälvs sjukhus förser ambulanshelikoptern med helblod. Det blod som inte används skickas tillbaka till laboratoriemedicin, där man komponentuppdelar det igen för att använda de röda blodkropparna till patienter på sjukhuset.

Helblod används bland annat inom vissa delar av ambulanshelikopterverksamheten i Norge och inom den militära sjukvården. I Sverige är ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen, tillsammans med ambulanshelikoptern i region Värmland, först ut.

Ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen

  • Ambulanshelikopter servar hela Västra Götaland.
  • Ambulanshelikoptern har ca 2 000 uppdrag per år.
  • Under ett år ger Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter blodtransfusioner på plats till ett 30-tal patienter.
  • Projektet med helblod som nu inleds följs upp i en forskarstudie vid Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet.
  • Laboratoriemedicin vid Kungälvs sjukhus förser ambulanshelikoptern med helblod.
Senast uppdaterad: 2019-09-04 09:55