Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Blodgivningen byter namn till GeBlod

Den 2 maj bytte blodgivningen på Kungälvs sjukhus namn till GeBlod. Namnbytet är ett led i att skapa tydlighet i kommunikationen gentemot blodgivarna.

Eftersom blodgivningsverksamheten har många nationella regler och förordningar att förhålla sig till har det sedan länge funnits ett etablerat, övergripande samarbete runt blodgivning. Det finns en gemensam webbplats – geblod.nu – och i slutet av 2017 togs en gemensam logotyp och visuell profil fram för landets samtliga blodgivningar. Målet är att skapa uppmärksamhet för blodgivning och därmed rekrytera och behålla blodgivare.

– Här har vi cirka 3 000 blodgivare, säger Kristina Josefsson, biträdande verksamhetschef på laboratoriemedicin. De ställer upp väldigt bra, men vi behöver fylla på med fler givare för att ersätta dem som blir äldre eller sjuka och inte längre kan ge.

Laboratoriemedicins medarbetare har bl.a. varit ute på gym för att värva nya givare:

– Det har varit framgångsrikt, säger Kristina. Senast var vi med på Friskis- och Svettis-arrangemanget Spin of Hope här i Kungälv. Vi har lyckats värva en hel del unga givare.

Sist men inte minst – om en månad är det dags för Blodomloppet, löploppet som syftar till att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning. Kommer laboratoriemedicin att vara med?

– Absolut – vi ställer upp med minst två lag!

Senast uppdaterad: 2018-05-03 13:42