Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cellprov – en riktig livförsäkring

Cellprov

Cellprov räddar liv, men trots det är det många som inte går när de blir kallade. För att öka medvetenheten om hur viktig cellprovtagningen är för att förhindra livmoderhalscancer pågår nu cellprovsveckan inom hela Västra Götalandsregionen.

Alla kvinnor mellan 23 och 50 år kallas vart tredje år till cellprovtagning. Efter 50 års ålder kallas du vart femte eller vart sjunde år, och efter 64 år kallas bara du som haft cellförändringar tidigare. Provet, som är gratis att ta, ger ett 90-procentigt skydd mot att drabbas av livmoderhalscancer. Ändå uteblir många från att ta prov.

Antalet som drabbas av livmoderhalscancer i Sverige har de senaste åren ökat kraftigt och 2017 upptäcktes drygt 550 nya fall. Två av tre som får livmoderhalscancer har inte tagit regelbundna cellprov.

Drop in på Kungälvs sjukhus 10 maj

Just nu pågår cellprovsveckan inom Västra Götalandsregionen för att öka medvetenheten om vikten av cellprov. Kungälvs sjukhus gynekologimottagning bidrar genom att under fredagen 10 maj erbjuda drop in för cellprov. Mellan klockan 9 och 13 kommer medarbetare från mottagningen stå i sjukhusets entré och hjälpa alla som vill att kolla upp i journalsystemet om det är dags för cellprov.

– Drop in-dagen är en del i vårt arbete för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som är en del av våra mänskliga rättigheter.

– Detta ser vi som en insats för folkhälsan, genom att vi erbjuder cellprov till alla som besöker sjukhuset på fredag, men också för medarbetarna på Kungälvs sjukhus. Även vi som vet hur viktigt det är att ta prov, kan behöva en påminnelse så att det faktiskt blir av, att man prioriterar sin hälsa, säger Anna Wängborg, barnmorska och enhetschef på gynekologimottagningen.

Tar ett par minuter

Det man undersöker vid en provtagning är om personen bär på viruset HPV. Detta virus orsakar cellförändringar, som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Vid provtagningen används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

– Hela alltet tar ett par minuter. Det är en väldigt snabb åtgärd.

Cellförändringar i livmoderhalsen syns och känns inte och ger oftast inga besvär. De är inte farliga i sig, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid. Det enda sättet att upptäcka cellförändringar är just genom cellprov.

– Har du livmoderhals är det viktigt att ta regelbundna gynekologiska cellprov, oavsett vilken könsidentitet du har eller vem du har sex med.

– Även för dig som vaccinerat dig mot HPV är det viktigt att gå på kontroll, eftersom vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer, säger Anna Wängborg.

Läs mer cellprovtagning och se vanliga frågor och svar

Senast uppdaterad: 2019-05-08 10:43