Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Disputation: Kan markörer visa mottaglighet för behandling?

Överläkare Martin Stenson samt omslaget på hans avhandling

Går det att i förväg veta om en patient med lymfom kommer att vara mottaglig för en behandling eller ej? Den frågan har Martin Stenson, specialistläkare på Kungälvs sjukhus medicinklinik, undersökt i sin avhandling på vilken han disputerar i dag.

Varje år drabbas ett tiotal invånare i sjukhusets upptagningsområde av s.k. diffust storcelligt B-cellslymfom, vilket är den vanligaste formen av lymfom. Trots att det är en aggressiv cancersjukdom går den i många fall att bota. Martin Stenson, specialistläkare på medicinklinikens dagvårdsenhet, har sedan 2011 ingått i ett forskarlag med fokus på just den här sjukdomen:

– Jag har försökt hitta markörer i tumören eller blodet, som skulle kunna visa om patienten kommer att vara mottaglig eller inte för den behandling vi ska sätta in. Om vi kan se det här, skulle de patienter som vi vet inte kommer att svara på behandlingen att kunna erbjudas en starkare behandling. Eller så skulle man kunna se om det finns något i de mekanismer som orsakar skillnaderna, som vi kan försöka rikta behandlingen mot.

Med hjälp av sparat tumörmaterial och blodprover från patienter som genomgått behandling har Martin och forskarlaget på Sahlgrenska kunnat analysera cellernas proteiner och hur de påverkar olika funktioner och processer.

– Resultaten visar att det finns skillnader mellan de patienter som blivit botade av behandlingen och dem som inte blivit det. Däremot krävs det mer forskning för att vi ska kunna tillämpa den här kunskapen i behandlingen av patienterna.

Även om Martins avhandling nu är klar kommer han att fortsätta att vara delaktig i flera av de projekt som pågår inom forskargruppen.

– När jag började forska hoppades jag att det skulle vara utvecklande även på så sätt att jag skulle bli en bättre klinisk läkare, och det tycker jag att det har gjort. På så sätt har forskningen gett mycket inte bara för mig, utan också för kliniken. Det tycker jag att man kan ha i åtanke om man funderar på att börja forska – man blir också duktigare i det kliniska arbetet.

Senast uppdaterad: 2018-11-23 09:04