Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Receptarier underlättar läkemedelshanteringen på vårdavdelningar

Receptarie Marianne Skoglund-Andersson och apotekare Mari Henning i läkemedelsförrådet på avdelning 6.

För ett år sedan valde avdelningarna 6 och 7 att införa receptarie på vårdavdelningarna för att avlasta sjuksköterskorna. Arbetssättet, som nu även är infört på avdelningarna 5 och 8, har inte bara avlastat utan också gett andra positiva effekter.

 Marianne Skoglund-Andersson är en av sjukhusapotekets fyra receptarier. Varannan vecka arbetar Marianne på avdelningarna 5 och 6 – förmiddagar på den ena avdelningen och eftermiddagar på den andra – där hon bl.a. ser till att läkemedelsvagnen är påfylld med rätt mediciner för avdelningens samtliga patienter.

– På måndagen fyller vi på patienternas lådor på vagnen så att det ska räcka för tre dagar framåt, säger Marianne. Likaså på onsdagen och fredagen. Dessförinnan har vi på morgonen hämtat det som avdelningarna behöver från det vårdnära lagret.

Utöver det gör receptarierna även beställningar från det regiongemensamma lagret samt ser till att överblivna läkemedel som används sällan kommer tillbaka in i det vårdnära lagret:

– Det kan vara lite mer udda läkemedel som är ganska dyra, förklarar Marianne. Då vill vi att de kommer in i cirkulation igen så att de kan komma till användning på en annan vårdavdelning innan sista förbrukningsdatum passeras.

Mari Henning, apotekare på sjukhusapoteket, konstaterar att konceptet med receptarie på vårdavdelning också fört med sig en kvalitetshöjande aspekt:

– Man får mer framförhållning över vilka läkemedel som behövs, säger Mari. Varje vardag finns det dessutom en receptarie där som kan svara på frågor som kommer upp. Frågorna kan röra sådana saker som vilka tabletter som går bra att krossa eller om ett visst läkemedel är utbytbart mot ett annat.

Slutenvårdsdos frigör mer tid

Till våren kommer slutenvårdsdos att införas på sjukhuset. Det innebär att tabletter och kapslar förpackas maskinellt i dospåsar för varje patient och doseringstillfälle. Detta kommer att göra att tidsåtgången för att packa läkemedelsvagnarna minskar.

– När vi har fått slutensvårdsdos kommer receptarierna i stället att kunna hjälpa till med de saker de inte hinner med i dag, säger Mari. Till exempel att göra i ordning mediciner som patienterna ska ha med sig hem när de skrivs ut.

Marianne har tidigare arbetat på apotek och på SU/Östra. Hon konstaterar att det är stor skillnad att arbeta med läkemedel på en vårdavdelning jämfört med att arbeta på ett apotek:

– Det är helt andra läkemedel som vi hanterar här och som man behöver läsa på om så att man håller sig uppdaterad. Här kommer man också närmare patienten vilket jag tycker är väldigt roligt. Man känner att man gör nytta.

Receptarie på vårdavdelning

  • Skillnaden mellan en apotekare och en receptarie är utbildningen. Apotekarprogrammet är femårigt, medan receptarieprogrammet är treårigt.
  • I dag finns receptarier på avdelningarna 5, 6, 7 och 8.
  • Avdelningarna finansierar tjänsten.
  • Bland de sjuksköterskor som besvarade en enkät om tjänsten anser merparten att det fungerar mycket bra och att kvaliteten i läkemedelshanteringen har ökat.
Senast uppdaterad: 2018-11-30 08:39