Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Strokepatienter önskar mer stöd för att hantera sväljsvårigheter

Sväljsvårigheter är förstås temat när European Society for Swallowing Disorder arrangerar en kongress i Barcelona den 21–23 september. Josefin Helldén, logoped på rehabenheten, kommer att medverka på plats med en poster.

Nästan fyra av fem strokepatienter drabbas av sväljsvårigheter till följd av stroken. När Josefin Helldén, som arbetar med sjukhusets inneliggande strokepatienter, skulle skriva en masteruppsats valde hon därför att fördjupa sig i patienternas erfarenheter av att leva med sväljsvårigheter (dysfagi) till vardags och hur de hanterade den nya situationen. Efter att ha djupintervjuat fem patienter med dysfagi kunde Josefin se att de i hög grad upplevde att de på egen hand fått hitta strategier och sätt att hantera sina sväljsvårigheter, utan sjukvårdens stöd. De upplevde också att sjukvården fokuserade mycket mer på talträning än på träning av sväljförmågan.

Livskvalitén påverkas

Patienterna ansåg också att dysfagin påverkade vardagen och livskvalitén påtagligt. Att äta på restaurang eller café var något man undvek eller uteslöt. Att vara beroende av konsistensanpassad kost eller enteral nutrition skapade en saknad och längtan efter matens smaker.

– Något som var enormt viktigt för patienterna – trots att de hade levt med dysfagi i flera år – var att inte förlora hoppet om att en dag kunna äta och dricka som vanligt igen, säger Josefin Helldén. De fortsätter att hoppas på en spontan förbättring eller att det ska komma en ny metod som gör att de kan träna upp sväljförmågan igen.

Senast uppdaterad: 2017-09-15 09:57