Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Var en hjälte – ge blod

En hand kramar ett rött hjärta
I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Men blodgivandet går ner och fler blodgivare behövs.

Inför sommaren behöver sjukhusens blodlager fyllas på. Den 14 juni är internationella blodgivardagen – fira den genom att ge en livsviktig gåva till en medmänniska i nöd.

I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Men blodgivandet går ner och fler blodgivare behövs. Runt 90 000 svenskar per år får blodtransfusioner varav troligen minst en tredjedel är direkt livräddande i akuta situationer. För att underhålla detta krävs fler blodgivare som ger blod regelbundet.

Det är livsviktigt att ge blod för utan blod stannar sjukvården. Det finns ingen ersättningsprodukt. Man gör en oerhört viktig insats som medmänniska när man delar med sig av sitt blod, säger Kristina Josefsson, biträdande verksamhetschef på GeBlod Kungälv, mottagningen för blodgivning på Kungälvs sjukhus.

De flesta kan bli blodgivare

De flesta mellan 18 och 60 år som är friska, och väger minst 50 kilo, kan bli blodgivare. Ändå är det bara tre procent av befolkning som ger blod.

Det finns ett stort glapp mellan de som kan ge och de som ger. Om alla som kunde ge blod också gjorde det, skulle vi bara behöva ge blod en gång var under vår livstid.

I dag finns i Sverige 209 000 blodgivare som ger blod minst en gång per år. I snitt lämnar aktiva givare blod 2,1 gånger under ett år.

Kungälvs sjukhus tog under 2018 emot cirka 1 750 givare som tillsammans lämnade 4 000 blodenheter. Blodet delas efter blodgivningen upp i beståndsdelarna erytrocyter, plasma och trombocyter, så att varje blodenhet kan användas till tre patienter.

Lämna blod innan semestern

2019 beräknar vi öka tappningarna eftersom sjukvården behöver mer blod.
Inför sommaren handlar det först och främst om att få de redan befintliga blodgivarna att komma in och ge blod innan man kanske försvinner på semester.

Vet du att du är godkänd som blodgivare och inte lämnat blod på tre månader om du är man, eller fyra månader om du är kvinna, så är du välkommen att kontakta blodcentralen.

Här i Kungälv har vi tidsbokning, så du vet redan innan hur lång tid besöket kommer att ta du behöver inte vänta på din tur som när det är drop in, säger Kristina Josefsson.

Läs mer om blodgivning och testa om du kan bli blodgivare

Läs mer om blodgivning på Kungälvs sjukhus och se kontaktuppgifter för att boka tid

Senast uppdaterad: 2019-06-13 15:17