Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård av Parkinson-sjuka ger tillbaka livskvalitet

Katrine Nielsen specialistläkare Parkinson

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen. Symptomen på sjukdomen är bland annat skakningar och balanssvårigheter. Men det finns hjälp att få, betonar specialistläkare Katrine Nielsen på Kungälvs sjukhus.

I Sverige lever cirka 20 000 personer med Parkinsons sjukdom. De främsta symptomen är till en början skakningar i en hand eller arm på ena sidan av kroppen, att man får gång- och balanssvårigheter och stelhet i kroppen. Rörelser blir svåra att sätta igång och blir mindre, vilket kan yttra sig i nedsatt skrivförmåga eller svaghet i rösten.

Sjukdomen startar oftast efter 55 års ålder och förvärras gradvis. Den går idag inte att bota, men kan behandlas effektivt hos de allra flesta under många år.

Vad vi gör är att vi behandlar symptomen, med fokus på att bibehålla livskvalitén, säger Katrine Nielsen, specialistläkare inom geriatrik på Kungälvs sjukhus.

Till henne kommer exempelvis patienter via vårdcentralen, om läkarna där misstänker Parkinsons sjukdom, men behöver hjälp med att ställa diagnos.
– Vi tar i vår tur ofta hjälp av neurologkliniken på Sahlgrenska, där det finns specialister som valt Parkinsons och andra rörelserelaterade sjukdomar som specialitet. Det är guld värt för våra Parkinson-patienter.

Dopamin "smörjer maskineriet"

Sjukdomen beror på att nervceller i en speciell del av hjärnan, som tillverkar signalsubstansen dopamin, bryts ner. Den första behandlingen är därför att sätta in läkemedel som tillför dopamin.

Det är när man har för lite dopamin som rörelserna kan bli hackiga, kroppen stelare och man kan få skakningar. Det här läkemedlet ”smörjer maskineriet” och gör att man kan återfå rörlighet och därmed livskvalitén, säger Katrine Nielsen.

Eftersom sjukdomen utvecklas stegvis så tillkommer ibland nya symptom som kräver även andra mediciner.

Detta är en sjukdom som varierar från individ till individ – det finns ingen mall att ”så här är det”.

Viss ärftlighet

Forskning pågår för att försöka hitta ett sätt att ersätta nervcellerna som producerar dopamin. Forskarna försöker också ta reda på vad orsaken till sjukdomen är; idag vet man inte om det är gener eller miljö som ligger bakom att sjukdomen bryter ut hos vissa. Man har dock konstaterat en viss ärftlighet.

Har du en förälder med Parkinsons sjukdom så är det bra att vara uppmärksam på eventuella symptom hos sig själv. Ju tidigare behandlingen kan sättas igång desto bättre, säger Katrine Nielsen.

Hon uppmanar äldre patienter att ta sina symptom på allvar och verkligen söka vård.

Om du ramlar mycket hemma, acceptera inte bara detta och tänk ”det är på grund av balansen och att jag är gammal”, utan uppsök vårdcentral, eller i akuta fall sjukhus.

Rehabenheten kan till exempel hjälpa till med gånghjälpmedel – det är viktigt att inte bli inlåst hemma, utan att man kan fortsätta röra på sig.

Här når du Parkinson- och motorikteam på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer om sjukdomen hos Parkinsonförbundet och Hjärnfonden

Senast uppdaterad: 2019-04-11 09:29