Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ultraljudsundersökning

Man kan undersöka buken – gallblåsa, lever, njurar och urinblåsa – med ultraljud.

Man kan även undersöka halsen, blodkärl, muskler, senor och andra mjukdelar. Ibland kan man punktera buken med hjälp av ultraljud, dvs. att man för in en tunn nål i buken och via den tar prov på vävnad/vätska.

Anmälan

Du anmäler dig i röntgenmottagningens reception. 

Undersökningen

Vi som tar hand om och hjälper dig med undersökningen är en röntgenläkare och en röntgenundersköterska.

Röntgenläkaren utför undersökningen. Du får ligga ned på en brits. Läkaren sprutar sedan lite gel på den kroppsdel som ska undersökas. Därefter förs ett ljudhuvud i plast över huden. Detta ljudhuvud sänder ut en ljudstråle och tar emot ekon från organen i kroppen. En dator räknar sedan utifrån dessa ekon ut en bild, som visas på en bildskärm.

Undersökningen utförs utanpå kroppen och gör inte ont. Att undersökas med ultraljud anses vara helt ofarligt; det är inga röntgenstrålar som används. Undersökningen tar ca 20 minuter.

Eventuella smycken eller piercing tas av före undersökningen. Undvik parfym, rakvatten eller andra starkt doftande ämnen.

Röntgenläkaren säger till när undersökningen är färdig och du kan lämna avdelningen.

Resultat

Resultatet av undersökningen skickas till din remitterande läkare.

Senast uppdaterad: 2021-05-10 11:50