Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS på Instagram

Vill du få inblick i hur det är att jobba på Skaraborgs Sjukhus? Följ oss på Instagram!

Varje vecka skildrar en medarbetare sin arbetsvardag genom att publicera bilder som speglar en helt vanlig arbetsdag på Skaraborgs Sjukhus Instagram.  

Följ oss gärna - ett bra sätt att få veta mer om hur det egentligen är att jobba på SkaS.

Bild från Instagram
Ny beställningsportal ifrån den 29/1 ”Plexus” hos VGR IT för PC och Mobiltelefoner m.m.
Bild från Instagram
Nu blev det många inlägg på en gång men här får ni det sista för veckan! Eftersom vi har så många olika undersökningar på Klin Fys Lab har vi BMA ett väldigt varierat, spännande och utvecklande jobb! Det har också gjort att vi inte hunnit med att presentera alla undersökningar under denna vecka. För att nämna några fler så genomför vi också urodynamik, HUT och blodtrycksmätning under 24h. En BMA med många års erfarenhet kan utföra de flesta av våra undersökningar. Eftersom vi jobbar med teknik så är det ständig utveckling av våra apparater och mätmetoder. I takt med forskningen finns därför alltid något nytt att lära sig. Det är väldigt stimulerande! Vi har helt enkelt världens bästa jobb!!! 🔝👩‍⚕️💫 Stort TACK för att ni har följt oss i veckan och för alla fina kommentarer!🥰 Hoppas att ni alla får en härlig helg! 🤗👋🏻👋🏻 Nu stämplar de sista BMA ut från Klin fys! Nästa vecka kommer IS/IT-enheten ta över instagramkontot, lycka till! Det ska bli spännande att följa er i arbetsvardagen.
Bild från Instagram
Sista undersökningsområdet vi tar upp här ifrån Klin fys är ultraljud av kärl (artärer och vener). Den första filmen visar halskärlsdoppler som utförs för att se om det finns inlagringar av plack i halsens artärer som kan orsaka t ex stroke. Här mäts blodets flödeshasighet. För denna undersökning har BMA egen signeringsrätt på svarsskrivningen. Bild 2 och 3 visar aortascreening där kroppspulsåderns diameter mäts strax ovan naveln för att se om kärlet är vidgat. Vi BMA screenar alla män, året de fyller 65, i hela SkaS upptagningsområde. På klipp 4 och bild 5 visas undersökning av venerna i benen som görs framförallt vid bekymmer med varicer (åderbråck). I filmen syns ett blått flöde som är då blodet forsar förbi efter att vaden komprimerats med handkraft. Det pulserande röda flödet är blodflödet i artären. Detta är bara några av de kärlundersökningar vi utför! I bilderna/filmerna ses BMA Maria förevisa undersökningarna på BMA Patrik.
Bild från Instagram
Arbetsprov Detta är en vanlig undersökning där hjärtats funktion testas under arbete. Patienten får cykla med gradvis höjning av belastningen. BMA mäter blodtrycket varje minut och följer puls och EKG-utvecklingen under arbetet. Patienten ska anstränga sig maximalt. Vanliga anledningar till att utföra Arbetsprov är bröstsmärta eller andfåddhet vid ansträngning. Undersökningen görs för att upptäcka exempelvis kärlkramp (förträngning i något av hjärtats kranskärl som ger syrebrist till hjärtat vid ansträngning). En dag i veckan har vi också hjärtscintigrafier (röntgen av hjärtat) då vi samarbetar med personal från Nuklearmedicin. Vår del i arbetet är att utföra ett arbetsprov inför röntgen. Under arbetsprovet är personal från Nuklearmedicin med och sprutar in ett radioaktivt ämne i ett blodkärl och detta ämne fäster in i hjärtmuskeln och sedan kan bilder tas av hjärtat med hjälp av en gammakamera. Man jämför sedan bilder av hjärtat i vila med hjärtat i arbete för att se om syreupptagningen skiljer sig åt. För patienter som av någon anledning inte kan cykla ges ett läkemedel som stressar hjärtat och därefter genomförs hjärtscintigrafi. Bild 1 Specialistläkare Tobias Nihlmark tar anamnes före undersökningsstart Bild 2 BMA Caroline utför arbetsprov på BMA Maria Bild 3 visar den uppskattningsskala som används för ansträngningsgrad och bröstsmärta Bild 4 Hur tungt patienten cyklar bestäms utifrån en normalvärdestabell
Bild från Instagram
EEG (Elektroencefalografi) Vid EEG registreras hjärnans elektriska aktivitet. BMA kopplar på 23 sladdar på patientens huvud på bestämda områden och kan då samla in aktiviteten för respektive elektrods område. Patienten får ligga och vila på en brits, ibland krävs att patienten även sover en kortare stund (då har patienten sovit mycket mindre än vanligt inför undersökningen). Ibland utförs också provokationer (hyperventilering eller en lampa som blinkar med starkt ljus mot patientens ögon när hen blundar) som provocerar hjärnan. En Neurofysiolog (läkare som är specialist på nervsystemets funktion) på Sahlgrenska i Göteborg bedömer sedan kurvorna. Denna undersökning görs vid exempelvis misstanke om epilepsi eller hjärninflammation. Bild 1, 2 och 3 visar BMA Maria som utför EEG på en figurant. Bild 4 visar ett normalt, vaket EEG. Bild 5 visar ”spike and wave-aktivitet”.
Bild från Instagram
TEE - Transesofageal ekokardiografi Undersökningen är en ultraljudsundersökning av hjärtat som utförs via matstrupen. En TEE-probe (”slang med ultraljudsgivare på spetsen”) förs ned i matstrupen. Vi kommer närmare hjärtat och får bättre bildkvalitet och kan se vissa delar och detaljer av hjärtat bättre. Det är en vanlig undersökning vid exempelvis misstanke om Endokardit (bakterier på hjärtklaff). Undersökningen utförs av en kardiolog tillsammans med en BMA. Bild 1, 2 och 3 visar kardiolog Milan Nicsic med TEE-proben och ultraljudsskärmen. Sekreterare Maria agerar patient. Bild 4 visar TEE-proben. Bild 5 visar en bild av aortaklaffen tagen med TEE. 💓💓💓

Senast uppdaterad: 2018-02-21 14:11