Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

12-månaders barn kan vaccineras mot mässling-påssjuka-röda hund

På grund av mässlingsutbrottet har Smittskydd och Central Barnhälsovård i Västra Götaland beslutat att barn från 12 månaders ålder i samband med besök på BVC kommer att erbjudas vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund (MPR-vaccin). De som hör av sig med frågor kring barn mellan 12 och 18 månader kan också erbjudas vaccination. I det nationella vaccinationsprogrammet ges MPR-vaccin vid 18 månaders ålder, men kan ges från 12 månader inom programmets ram.

– En riskgrupp för mässling är de allra minsta barnen som ännu inte fått vaccin. Att vaccination erbjuds redan från 12 månaders ålder är en av de preventiva åtgärder som vi vidtar för att skydda de som riskerar att bli sjukast när de får mässling. Övriga i samhället bedöms ha ett gott skydd mot mässlingen även om enstaka personer kan vara mottagliga, säger Ann Sofie Cavefors barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän.

Vaccination mot mässling ger skydd direkt. Men har du ett litet barn är det som vanligt så här i infektionstider viktig att tänka på att skydda de allra yngsta barnen från smitta.

– Undvik att ta med små barn till stora offentliga lokaler, till exempel stora köpcentra. Utsätt alltså inte i onödan barn för miljöer där många vistas och där sjukdom kan spridas, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Mässlingsutbrottet är begränsat, men Smittskydd Västra Götaland räknar med fler fall kommer att dyka upp.

Om du har frågor om vaccination för barn vänd dig i första hand till din barnavårdscentral. I andra han kan du läsa på om mässling och vaccination på 1177 Vårdguiden, i tredje hand ring 1177.


Senast uppdaterad: 2018-01-10 13:18