Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kliniskt basår för 47 nya sjuksköterskor kickstartar hösten på Skaraborgs Sjukhus

I en tid när vårdsverige letar med ljus och lykta efter sjuksköterskor väljer 47 nyutexaminerade sjuksköterskor att samtidigt börja jobba på Skaraborgs Sjukhus. Anne Stadin och Julia Ehn har båda valt att börja Kliniskt basår.

–Vi är jättestolta över att så många nyutexaminerade sjuksköterskor vill börja hos oss. Det kliniska basåret är mycket viktigt för hela Skaraborgs Sjukhus, säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn.

Som nyutexaminerad sjuksköterska med maximalt fyra månaders yrkeserfarenhet anställs man via det kliniska basåret på Skaraborgs Sjukhus (SkaS). Det startar två gånger per år – vecka 5 och vecka 35 - med en obligatorisk introduktionsvecka. Det har funnits inom Västra Götalandsregionen sedan 2016.

Bra start och stöd

–Det känns att man får en bra start på arbetet som sjuksköterska och att vi får mer stöd än om vi hade börjat direkt på en avdelning utan den här introduktionen, säger Anne Stadin och Julia Ehn.

Båda har studerat vid Högskolan i Skövde och gör nu sina första dagar vid kirurgavdelning 51-52 och 54 vid SkaS Skövde. Längre fram väntar placering på palliativa enheten för Anne och barn- och ungdomsmedicin för Julia. Flera av de forna klasskamraterna har också valt kliniskt basår vid SkaS som väg in i det nya yrket.

Reflektion är viktigt

–Man känner sig väl omhändertagen, vi började med en bra introduktionsvecka och så får vi dagar med utbildning i allt det som rör sjukhuset. Dessutom finns det reflektionsgrupper, då vi har möjlighet att dela våra erfarenheter med andra kollegor som också är nya i den här rollen. Det känns som en stabil grund att stå på, säger Anne Stadin och Julia Ehn.

Utbildning och placeringar

Kliniskt basår innehåller processinriktad omvårdnadshandledning med utbildningsdagar i aktuella ämnen – till exempel katastrofmedicin, patientsäkerhet, läkemedelshantering, barnsjukvård – samt introduktion till arbetet inom sjukhuset och de vårdavdelningar sjuksköterskorna kommer att arbeta på under de tolv månaderna. Efter det kliniska basåret erbjuds fast placering utifrån personens önskemål och verksamhetens behov.

–Det här upplägget är bra för sjuksköterskorna på flera sätt. Det är en bra väg in i den nya rollen, sjuksköterskorna får arbeta under eget yrkesansvar och två placeringar på olika vårdenheter ger bredd och djup, säger Sahra Lindman, enhetschef med ansvar för kliniskt basår.

Bildtext:

Julia Ehn och Anne Stadin är två av 47 nyutexaminerade sjuksköterskor som valt Kliniskt basår vid Skaraborgs Sjukhus 

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2018-09-05 09:47