Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

SkaS beredskap är god – det visar ambulanspersonalens hyllade insats

63 äldre människor, de flesta demenssjuka och funktionsnedsatta, räddades undan branden på Allégården i Tibro under natten 26 januari. Räddningsinsatsen har hyllats av många och ambulanspersonalen vid Skaraborgs Sjukhus visade att alla övningar gav resultat när det väl blev skarpt läge.

–Alla inblandade gjorde ett fantastiskt jobb och det här stärker hela
organisationen. Personligen agerade jag som jag hade hoppats göra, säger
sjukvårdsledare Andreas Axelsson.

Det har gått en tid sedan den där dramatiska morgonen. Andreas Axelsson och kollegan Martin Sandelin, medicinskt ansvarig under insatsen, är för första gången tillbaka på brandplatsen. Där träffar de Sandra Eggen, enhetschef vid Tibro kommun, som också var en aktiv deltagare i evakueringsarbetet.

SE FILMEN: "Det här är känslosamt för mig."

Svartbrända väggar, förvridna plankor, trasigt isoleringsmaterial och andra sotiga föremål är synliga påminnelser om när äldreboendet Allégården plötsligt stod i lågor. En helt förstörd byggnad är redan riven och bortforslad och det kommer att ta tid innan det åter finns entré och café på den nu ärrade platsen.

Drogs upp ur sängarna

–Jag minns hur vi drog upp de boende ur sina sängar, släpade flera på madrasser nedför trapporna  och bar rullstolar och rollatorer. Det är mina minnesbilder, och så givetvis att allt gick så bra, säger Sandra Eggen.

Vid halv tre-tiden på natten 26 januari rullade de första ambulanserna in i Tibro, vägledda av informationen i den knastrande kommunikationsradion. Då visste besättningarna inte så mycket vad som väntade – men de funderade desto mera.

–Det var många tankar som rörde sig i huvudet, jag hade en känsla av att det här kommer att bli stort, säger Martin Sandelin. Han fick rätt.

Uppdrag: evakuera

Förutom räddningstjänstens fordon och uniformerade patruller från polisen fanns som mest nio ambulansbesättningar på plats. Eftersom räddningstjänsten hade fullt upp med att få kontroll över lågorna blev det ambulanspersonalens uppgift att evakuera de 63 boende.

–Allégården är ett gytter av korridorer och det är ju en oerhört svår uppgift att söka igenom alla rum. Dessutom bor där människor med demenssjukdom och funktionsnedsättningar, vilket gör evakueringen ännu svårare, då de inte riktigt är medvetna om faran och att det inte går att skynda på dem, säger Andreas Axelsson.

Tack vare ett snabbt agerande av Västfastigheter kunde man skapa en uppsamlingsplats cirka 100 meter ifrån Allégården, dit man först flyttade alla sköra människor. Sedan återstod dock den vidare transporten till äldreboendet Bäckliden, som ligger ytterligare 1,5 kilometer därifrån.

Ett eldprov

–Det blev verkligen ett eldprov för mig själv i rollen som sjukvårdsledare. Som tur var fanns det bra folk i tjänst som ville göra rätt, alla arbetade fokuserat och alla lyssnade. Vi visade att det lönar sig att öva på krissituationer och att vi är väl förberedda när det väl blir skarpt läge, säger Andreas Axelsson.

Cirka kvart i sex på morgonen kunde ambulanspersonalen pusta ut. En boende hade förts till Skaraborgs Sjukhus Skövde på grund av allvarliga rökskador, övriga boende befann sig i säkerhet och mådde efter omständigheterna väl.

–De där tre timmarna bara försvann och plötsligt var det som om all kraft rann ur mig. Jag var helt slut efteråt, berättar Andreas Axelsson.

Mådde bra – trots allt

Martin Sandelin fyller på:

–Men man åkte hem med en bra känsla i kroppen. Vi klarade av det, säger han. Inte bara det. Det var många som var imponerade av insatsen och hyllningarna kom från, bokstavligt talat, högre ort.
Per Arnell, verksamhetschef Ambulanshelikoptern Västra Götalandsregionen är full av beundran för ambulanspersonalen vid Skaraborgs Sjukhus.

–Jag fick en rapport av tjänstgörande besättning på helikoptern och de berättade om den exemplariska organisationen av uppsamlingsplats och organisation av omhändertagande av de skadade i samband med branden i Tibro. Det är mycket roligt att höra om något som fungerar bra det är verkligen på sin plats att gratulera till en mycket välfungerande prehospital organisation, säger Per Arnell.

Bildtext:

Sjukvårdsledare Andreas Axelsson och medicinskt ansvarig Martin Sandelin pratar med enhetschef Sandra Eggen på brandplatsen i Tibro. 

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2019-05-16 13:40