Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barnen i fokus när Ann-Sofi Lodin besöker Skaraborgs Sjukhus

Anestesisjuksköterskorna Susan Lindberg och Mio Johansson berättar om den lyckade förändringen vid sövning av barn med autism för regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Foto: Bild och media.

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har under torsdagen besökt Skaraborgs Sjukhus för att få veta mer om personcentrerad vård för barn på operation, och rundvandring i barn- och kvinnoenhetens nya lokaler.

På operation i Skövde berättade anestesisjuksköterskorna Susan Lindberg och Mio Johansson om hur man förändrat sitt arbetssätt vid sövning av barn med autism. Susan som disputerat i ämnet började fundera kring problematiken att söva barn med stark rädsla för sjukhus redan för sexton år sedan. Nyckeln ligger i kontinuitet och tidig kontakt med barnet. Tidigare har man traditionellt sett låtit barnet få sin första kontakt med narkossköterskan bara minuter före sin operation. Detta innebar för barn med autism stor oro och svårigheter för personalen att lyckas söva barnet. Ett exempel på det nya arbetssättet är att man numer skickar hem ett fotografi på narkossköterskan som ska söva barnet en vecka före operationen.

- Det har visat sig vara ett ovärderligt redskap, framförallt för barn med autism där kontinuitet är så viktigt, säger Susan Lindberg.

Under förmiddagen fick Ann-Sofi Lodin också chans att träffa unga patienter och deras föräldrar för att höra deras upplevelser av sjukvården.

- Det var jätteroligt att få träffa patienter och föräldrar och få höra att det fungerar så bra. Det är också kul att höra att samverkan i regionen går så bra. När man som patient behöver åka till Göteborg känner man sig trygg där också.

Mio Johansson berättade också om en händelse när ett barn med leukemi kom in dålig till akuten och någon bland personalen uppmärksammade att det var ett barn som kände Mio.

- Jag skulle söva ett annat barn någon annanstans, men vi gjorde en snabb lösning så att jag kunde gå ut till akuten och följa med barnet till IVA. Det var många kliniker som var inblandade, men alla vill ju att det ska bli bra, säger Mio Johansson.

Ann-Sofi Lodin som imponeras av det fina arbetet tar fasta på samarbetsviljan på SkaS.

- Man har känslan på sjukhuset att man hjälper varandra, det märkte jag på tandvården också. Man vill varandra väl och man hjälps åt, säger Ann-Sofi Lodin.


Senast uppdaterad: 2017-12-14 15:45