Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

"Stå upp-barnmorskorna´" möter internationell publik

Skaraborgs Sjukhus kommer att göra avtryck vid världens största barnmorskekongress. Forskaren Caroline Bäckström får sällskap på föreläsningsscenen i Toronto av Sofia Wallin och Anne Melbe.

Det ska bli väldigt spännande. Det är inspirerande för oss att få möjlighet att följa med och bli en del av Carolines föreläsning och göra delar av vår föreställning för en internationell publik, säger Sofia Wallin och Anne Melbe. Caroline Bäckström, som forskar vid Högskolan i Skövde, kommer att presentera två studier från sitt doktorandprojekt Föräldrastödstudien vid världskongressen International Confederation of Midwives, som alltså hålls i Toronto, Kanada 18-22 juni.

Mental förberedelse

I den ena har blivande förstagångsmammor blivit intervjuade om det professionella stödet de erhållit inför förlossning och föräldraskap. Resultatet visade att blivande förstagångsmammor behöver olika typer av professionellt stöd för att förbereda sig inför förlossning och föräldraskap. Ett tillfredsställande professionellt stöd kan bidra till mammors känsla av mental förberedelse.

Så går det till

I samband med min muntliga presentation för mammastudien kommer barnmorskorna Sofia Wallin och Anne Melbe från Skaraborgs Sjukhus att visa ett exempel på den information som ges till blivande föräldrar, säger Caroline Bäckström.

Sofia Wallin och Anne Melbes stå upp-liknande inspirationsföreläsningar för blivande föräldrar är mycket populära och scenföreställningen har även resulterat i en bok.

Vid den andra studien intervjuade Caroline Bäckström partners till blivande förstagångsmammor om det professionella stöd de erhållit inför förlossning och föräldraskap. Resultatet visade att partners uppfattade ett professionellt stöd som involverade partnerns roll kunde bidra till en förstärkt relation till den blivande förstagångsmamman.

Prisad igen?

Caroline Bäckström vann pris för bästa poster vid Normal Labour And Birth Conference i England 2015. Nu återstår att se om hon kan upprepa den bedriften i Toronto. Det blir för övrigt god representation från Skaraborg vid världskongressen för barnmorskor. Högskolan i Skövde representeras av ytterligare två föreläsare, Lena Mårtensson och Anette Ekström och Skaraborgs Sjukhus har ytterligare tre medarbetare på plats; barnmorskorna Hilde Tidemann, Margareta van Stam och Ylva Johansson.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Caroline Bäckström (mitten) får sällskap på scenen i Toronto av barnmorskorna från Skaraborgs Sjukhus, Sofia Wallin (vänster) och Anne Melbe.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43