Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BB Skövde förebild för vårdklinik i Kenya

Sophie Lööf

Lööf Foundation driver välgörenhetsprojekt i åtta länder. Nästa år statar Sophie Lööf från Gullspång ett mödravårdscentrum i Kenya tillsammans med artisten Måns Zelmerlöw och tennisstjärnan Jonas Björkman. Inspiration och kunskap har hon hämtat hos toppmoderna BB Skövde.

–Jag är så oerhört tacksam för att Skaraborgs Sjukhus kunde ta emot mig och låta mig gå bredvid personalen här, säger Sophie Lööf.

Kända namn på en känd plats

Lööf Foundations kommande projekt har fått namnet Home of Health & Babies och ska vara ett centrum för förlossning, mödravård, barnavård samt en ungdomsmottagning för kvinnor. Att det ligger cirka 25 minuters bilväg utanför Kenyas huvudstad Nairobi är ingen slump – här har nämligen nya samarbetspartnerna Zelmerlöw & Björkman Foundation redan etablerat en skola. Bakom företagsnamnet döljer sig artisten Måns Zelmerlöw och förre världsfyran i tennis, Jonas Björkman.

–Det betyder ju mycket för vår kommande klinik att det finns en upparbetad skolverksamhet,  eftersom  det då är en känd och naturlig samlingsplats dit människor söker sig, säger Sophie Lööf.

Första gången

Lööf Foundation har sedan tidigare startat olika välgörenhetsprojekt runt om i världen, men det här är första gången man tar sig an att bygga upp ett mödravårdscentrum. För att skaffa sig egen kunskap om arbetet tog Sophie Lööf kontakt med Skaraborgs Sjukhus och fick till slut klartecken att gå bredvid vårdpersonal på det toppmoderna BB Skövde.

–Jag har varit med här, även nattetid, och lärt mig mycket om barnavård och mödravård under de här veckorna. Vi kommer inte att kunna hålla samma höga svenska standard i Kenya, vi siktar på att erbjuda en god bassjukvård, säger Sophie Lööf som räknar med att kliniken ska öppna under september-oktober 2018.

God hygien nummer ett

Vad är det viktigaste du tar med dig från BB Skövde?

–Hur betydelsefullt det är att hålla en god hygien och att det finns god tillgång till mediciner, framförallt blodstoppande preparat, säger Sophie Lööf vars familjeföretag Partex ligger till grund för välgörenhetsinsatserna.

Home of Health & Babies kommer att bemannas med inhemsk vårdpersonal, men Sophie Lööf hoppas kunna locka någon hemifrån Skaraborg att arbeta i Kenya.

Volontärer är välkomna

–Jag tycker att det vore väldigt roligt om en barnmorska eller sjuksköterska från BB Skövde ville komma och jobba som volontär. De är i så fall hjärtligt välkomna, säger Sophie Lööf. Maria Söderberg är verksamhetschef för K3 vid Skaraborgs Sjukhus, där BB Skövde ingår och är den som gav klartecken till att Sophie Lööf kunde få en inblick i arbetet vid förlossningsvården.

–Det känns både hedersamt och roligt att vår verksamhet och våra duktiga medarbetare kan bidra till en sån här god sak, säger Maria Söderberg.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

I mars åker Sophie Lööf från Gullspång till Kenya tillsammans med artisten och samarbetspartnern Måns Zelmerlöw för att fortsätta arbetet med hälsokliniken Home of Health & Babies.


Senast uppdaterad: 2019-02-12 16:00