Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Bedömningsbil Psykiatri – ett ovanligt välkommet samarbete

Nu har en ny funktion rullat igång inom Ambulanssjukvården Skaraborg – Bedömningsbil Psykiatri. Den är skapad gemensamt av Ambulanssjukvården och vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus. En ovanlig konstellation i Sverige.

–Det här är ett välkommet samarbete, men också något som är ovanligt utanför storstäderna i landet. Vi är väldigt glada för att kunna genomföra det här, säger Hans Halén, verksamhetschef för ambulansverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus.

Enheten bemannas med en psykiatrispecialiserad sjuksköterska och en ambulanssjuksköterska, för att kunna genomföra akuta insatser samt bedöma om patienten kräver akutsjukhusets kompetenser – somatisk akutsjukvård, beroendevård, psykiatrisk vård – eller primärvård.

Hög patientsäkerhet

–Arbetssättet ska ge en högre patientsäkerhet, minska lidande och vara en del i nollvisionen mot suicid, säger Annika Tshibanda, enhetschef vid vuxenspykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus.

Den nya enhetens uppdrag är larm via 112 där en person ringt efter hjälp, som bedöms vara av psykiatrisk karaktär. Uppdragen kan också komma från följande aktörer:

• En ambulans som är framme hos patient, där Bedömningsbil Psykiatri anses som mer lämpad för att hjälpa patienten eller dennes närstående.

• Vuxenpsykiatrins mobila team eller mellanvårdsteam.

• Psykiatriska akutmottagningen

Samarbete med polisen

Den ska också bistå polisen, som i allt större utsträckning stöter på fall av personer med psykisk ohälsa eller akut psykiatrisk ohälsa.

–Enheten kommer att vara en del av den prehospitala sjukvården och är en personbil med blåljusbehörighet, utrustad som en ambulans, dock utan bår. Teknisk apparatur är nödvändig, såsom EKG-utrustning, hjärtstartare och radioutrustning, likaså datorstöd för att nå sjukhusjournaler och så vidare, säger Jan Eriksson vid Ambulanssjukvården Skaraborg.

Bedömningsbilen kommer även att kunna användas vid större händelser såsom trafikolyckor eller där behov av extra ambulanspersonal krävs.

Fakta

Bedömningsbil Psykiatri har hela Skaraborg som upptagningsområde och bilen är stationerad i Falköping. Initialt kommer den nya funktionen att vara i tjänst lördagar och söndagar mellan 15:00-23:00. Målet är dock att den kommer rulla alla veckans dagar på kvällstid, när det finns tillräckligt med personal med rätt kompetens. Samma bil rullar även vardagar mellan 08:00-17:00, men då utan den psykiatriska inriktningen. Det finns två sådana resurser i Skaraborg idag.

Bildtext: Anna-Karin Lidén, psykiatrisjuksköterska och Erik Källermark, ambulanssjuksköterska.

Foto: Johan Dahlgren/Skaraborgs Sjukhus


Senast uppdaterad: 2018-09-18 09:09