Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cellprov räddar liv

15–19 maj pågår Cellprovsveckan då barnmorskemottagningarna uppmärksammar att det är viktigt att ta cellprov när man blir kallad.

Cellförändringar i livmoderhalsen utvecklas långsamt. Förändringarna känns inte och märks inte. Det är därför viktigt att gå på flera kontroller i livet.

– Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer eftersom cellförändringar kan tas bort innan de utvecklats till cancer. Risken minskar med 90 procent. Det gäller alla som har en livmodertapp, oavsett könsidentitet eller sexuell praktik, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Det är viktigt att även du som har vaccinerat dig mot HPV (humant papillomvirus) går på cellprovskontroll varje gång du blir kallad.

Under Cellprovsveckan kommer barnmorskemottagningarna att dela ut informationsmaterial och karameller på och utanför barnmorskemottagningarna för att uppmärksamma vikten av att ta cellprov.

Fakta

Cellprovsveckan är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Region Halland, Regionalt cancercentrum väst, Kunskapscentrum för Jämlik vård och Kunskapscentrum för sexuell hälsa. Flera landsting anordnar liknande aktiviteter någon gång under veckorna 17-21. Förhoppningen är att det kommer att bli en årligen återkommande Cellprovsvecka i hela landet.

För mer information:

1177.se/cellprov

www.cellprov.se


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43