Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Dags att byta plats – halvlek för kombinationstjänsterna

Kombinationssjuksköterskorna Aisha Johansson Molin och Ewelina Elwing Kjellström

Ett halvår har gått och nu är det dags för de båda sjuksköterskorna Aisha Johansson Molin och Ewelina Elwing Kjellström att byta arbetsplats med varandra – mellan sjukhus och kommunal vård – ett nytt sätt att arbeta i Vårdsverige.

I våras startade ett nytt projekt mellan Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun för att tillsammans rekrytera och behålla sjuksköterskor. Den nya formen kallas för kombinationstjänst och innebär en delad tjänstgöring mellan Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun där sjuksköterskorna byter arbetsplats en gång varje halvår. Syftet med satsningen är att höja sjuksköterskornas kompetens och kunskap, och samtidigt behålla yrkesgruppen.

Aisha Johansson Molin som under första perioden varit på hematologen vid Skaraborgs Sjukhus ser fram emot bytet.

- Det känns bra och det ska bli riktigt kul. Men jag har lite blandade känslor eftersom att jag har kommit in så bra i min grupp.

Aisha Johansson Molin som tidigare jobbat på ortopeden i Skövde ser flera olikheter mellan arbetet där och på hematologiavdelningen. Bland annat rör det om två olika områden där det ena handlar om kirurgi och det andra medicin. En annan skillnad är enheternas storlek.

- Hematologen är mindre och patienterna är ofta sjukare, säger Aisha Johansson Molin och fortsätter:

- Att komma till ett nytt ställe med en ny patientgrupp är en utmaning, vilket också är en av anledningarna till att jag sökte den här tjänsten. Jag lär mig någonting nytt hela tiden, säger Aisha Johansson Molin.

Arbetet på korttidsboendet

Ewelina Elwing Kjellström som under sin första period varit i kommunen på korttidsboendet vid Ekedal säger så här inför bytet:

- Det känns bra. Jag är positivt inställd och gillar möjligheten att testa olika arbetsuppgifter. Jag har också trivts jättebra med personalen på korttiden och tycker att det är en jättefin arbetsplats.

På korttidsboendet finns det fem avdelningar varav två är avsedda för patienter med demenssjukdom. Många av patienterna på Ekedal har kommit dit efter en sjukhusvistelse och är samtidigt i behov av rehabilitering eller har svårt att klara sig hemma. Det finns också flera patienter som är i livets slutskede och får lindrande eller palliativ vård.

För två år sedan jobbade Ewelina Elwing Kjellström på hjärtmedicinavdelningen vid Skaraborgs Sjukhus och jämfört med den kommunala vården upplever hon en del skillnader mellan de båda arbetsplatserna.

- Hjärtavdelningen har en specifik inriktning på hjärt- och kärlsjukdomar där många fall är akuta. Det förekommer akuta situationer även på korttiden, men inte i samma omfattning. Patientgruppen är också bredare på korttiden.

Ewelina Elwing Kjellström berättar också att flera av patienterna på korttidsboendet är multisjuka äldre som kräver mycket sjukvård och man använder en hel del medicintekniska apparaturer.

På frågan om hon ser några fallgropar med kombinationstjänsterna svarar Ewelina Elwing Kjellström så här:

- Nej inte direkt, men något som kan bli lite knöligt är det rent praktiska, som till exempel inloggningar i andra system, behörigheter, scheman, semestrar och så vidare.

Både Ewelina Elwing Kjellström och Aisha Johansson Molin rekommenderar de som får möjlighet att prova på den nya arbetsformen.

- Det gör jag absolut. Man växer som person och får ökad förståelse för samspelet mellan kommun och landsting. Jag tycker redan att jag har utvecklats och breddat min kompetens som sjuksköterska, säger Aisha Johansson Molin.


Senast uppdaterad: 2018-10-18 08:04