De läser specialistutbildning på hemmaplan

Uppdaterad:
Publicerad:
Anine Olofsson och Linda Wallberg.
Anine Olofsson och Linda Wallberg är två av studenterna som läser uppdragsutbildningen för anestesi- och operationssjuksköterskor. Foto: Bild och media.

Bristen på specialistsjuksköterskor är stor, inte minst inom områdena anestesi och operation, men nu ser framtiden för Skaraborgs Sjukhus del lite ljusare ut. Detta efter att sjukhuset tillsammans med Högskolan i Skövde dragit igång en ny specialistutbildning.

I mitten av januari startade en ny specialistutbildning vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS/FoU) och Högskolan i Skövde. Anine Olofsson och Linda Wallberg är två av totalt 20 studenter som blivit antagna till uppdragsutbildningen för anestesi- och operationssjuksköterskor.

- Det är jättekul att jag har blivit antagen och jag känner mig verkligen utvald, säger Anine Olofsson som nyligen avslutat det kliniska basåret på SkaS och nu läser till anestesisjuksköterska.

Linda Wallberg arbetade tidigare som sjuksköterska på kirurgiavdelningen i Skövde och sökte till operationssjuksköterskeutbildningen i höstas.

- Man känner sig alltid trygg i den roll man har, så innan jag fått besked kände jag mig lite ambivalent. Men när de väl ringde och sa att jag blivit antagen, så tvekade jag inte till att tacka ja.

Anställda studenter

Utbildningen, som är på ett år, är en så kallad uppdragsutbildning vilket innebär att studenterna är anställda av sjukhuset med bibehållen lön under studietiden. Totalt finns 20 platser på utbildningen, tio platser vardera med inriktning mot anestesi eller operation. Den teoretiska undervisningen sker på Högskolan i Skövde och på SkaS Skövde. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker på Skaraborgs Sjukhus i Skövde, Lidköping och Falköping.

Bakgrunden till samarbetet är den stora bristen i hela landet på specialistutbildade sjuksköterskor inom anestesi och operation. Skaraborgs Sjukhus saknar idag cirka 25 specialistsjuksköterskor inom dessa områden.

Tillgänglighet avgörande

Möjligheten att kunna studera på hemmaplan var något som lockade både Anine Olofsson och Linda Wallberg.

- Jag har länge varit intresserad av att läsa vidare till operationssjuksköterska, men jag vill inte pendla för att studera, säger Linda Wallberg.

Anine Olofsson instämmer:

- Tillgängligheten var avgörande när jag sökte till utbildningen, men det finns fler fördelar med att studera på hemmaplan. När jag pratar med studenter på andra orter, får de lära sig ett generellt arbetssätt inom sin specialitet. På den här utbildningen blir det mer "så här jobbar vi på SkaS". Det blir lite mer nära och familjärt.

Stort intresse

De programansvariga anestesisjuksköterskorna, tillika kliniska lektorerna Berith Wennström och Susan Lindberg har sedan de fick uppdraget arbetat heltid med att ta fram utbildningen enligt de kursplaner som utgår ifrån de nationella lärandemålen.

- Det har varit en lång och arbetsam process, men det är glädjande att utbildningen nu är igång. Intresset till utbildningen har varit stort och så är också behovet av specialistsjuksköterskor, säger Berith Wennström.

Den första kursen i utbildningsprogrammet är nu avslutad och enligt utvärderingen som Högskolan i Skövde har gjort är studenterna mycket nöjda så här långt. Från kommentarerna i utvärderingen kan man bland annat läsa att: ”…alla undervisningsformer har varit bra och det bästa är väl att alla funnits med…”.

Linda Wallberg.
Linda Wallberg under första fältstudieveckan vid Skaraborgs Sjukhus Falköping. Foto:Bild och media.