Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Belönas för delirium och bråd död

Åsa Rejnö och Yvonne Johansson, båda medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus, har under högtidliga former uppmärksammats av Högskolan i Skövde. De har mottagit stipendium på 55 000 kronor vardera ur Stiftelsen till Gösta Svenssons minne.

Jag är både glad och hedrad att jag har fått det här stipendiet som gör det möjligt för mig att fortsätta min forskning, säger Åsa Rejnö, sjuksköterska och doktor i omvårdnad

Bråd död

Åsa Rejnös forskning handlar om sårbara personer med nedsatt möjlighet att påverka sin vård och upprätthålla sin värdighet. Hennes avhandling i ämnet heter Bråd död till följd av stroke: Vårdare och närståendes upplevelser. Stipendiet ska hon använda till forskning som är en fortsättning på och fördjupning av resultat från avhandlingen.

Yvonne Johansson är lika stolt över sitt stipendium

Jag blev jätteglad och överraskad när jag fick stipendiet och är glad att mitt forskningsområde uppmärksammas. Det här betyder att jag kan fördjupa mina doktorandstudier, säger Yvonne Johansson.

Negativa konsekvenser

Yvonne Johanssons forskning handlar om vården av äldre patienter som drabbas av akut förvirring, delirium, på sjukhus, och hur den vården kan förbättras. Delirium är den vanligaste komplikationen hos äldre patienter och medför negativa konsekvenser för patienten, närstående och hälso- och sjukvården. Till exempel med ökat vårdutnyttjande och högre vårdkostnader. Nästan 40 procent av alla delirium på sjukhus kan förebyggas, men detta görs inte systematiskt.

Fakta

Stiftelsen till Gösta Svenssons minne delar ut stipendier till personer som tagit examen vid det som hette Hälsohögskolan Väst i Skövde eller numera Institutionen för vård och natur vid Högskolan i Skövde (se bifogad bilaga) för  att fördjupa sin kompetens, utföra forskning eller göra en studieresa. Stipendium kan sökas av personer i avsikt att vinna erfarenhet och kunskap inom äldrevård, rehabilitering, hospis och sjukgymnastik.

Bildtext: Yvonne Johansson och Åsa Rejnö


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43