Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmpremiär inleder vaccinationskampanjen

Premiärvisning av influensafilmen för medarbetare på Smittskydd och Vårdhygien Skaraborg. Foto: Bild och media.

I dag den 7 november startar den årliga vaccinationskampanjen mot influensa. Kampanjen som pågår till sista februari 2018 syftar till att skydda personer i riskgrupperna mot allvarlig sjukdom. Till riskgrupperna hör personer som är 65 år eller äldre, samt gravida eller yngre personer med en underliggande sjukdom.

Den som vaccinerar sig mot influensa får ett bättre skydd mot sjukdomen. Om man ändå blir sjuk får man oftast mildare symtom. Vaccinet anpassas varje år för att klara säsongens influensavirus. Människor över hela världen har blivit vaccinerade med den här sortens vaccin sedan 1970-talet.

Hälso- och sjukvårdpersonal rekommenderas också att vaccinera sig för att minska smittrisken. På Skaraborgs Sjukhus finns rutiner för personalvaccination framtagna.

För att ytterligare belysa vikten av vaccination och vilka åtgärder man kan ta för att förhindra smittspridning i och utanför sjukhuset har Vårdhygien Skaraborg tagit fram en film om influensa. I filmen som riktar sig till vårdpersonal får vi följa en patient från sitt hem vidare med ambulanstransport till sjukhus för undersökning och behandling. Vi hoppas att filmen kan vara intressant även för dig som inte arbetar inom vården. Det förekommer begrepp och termer som kan vara lite svåra att förstå, men filmen ger ändå en bra inblick i hur vi tar om hand och vårdar patienter med influensa.

 

FAKTA:

Följande riskgrupper rekommenderas vaccination:

 • personer 65 år och äldre
 • gravida efter graviditetsvecka 16
 • vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Dessa grupper är mer eller mindre heterogena och i vissa fall kommer det krävas en individuell bedömning om vaccination ska erbjudas eller inte.

När och var kan du vaccinera dig?

Du kan vaccinera dig på din vårdcentral från den 7 november 2017. Om du tillhör någon av grupperna ovan betalar du 100 kronor.


Senast uppdaterad: 2018-01-19 08:53