Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fira gärna Påsk - men utan olyckor

Nu är det dags att fira Påsk igen och Skaraborgs Sjukhus vill passa på att uppmana till försiktighet med smällare under helgen.

-Lyckligtvis har antalet skador på grund av smällare och fyrverkerier minskat i Sverige. Men de som ändå inträffar kan leda till livslångt lidande, säger Olof Ring, ansvarig sjuksköterska vid akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Olof Ring har gått igenom statistik baserad på skador i Sverige till följd av olyckor under nyårs- och påskhelgerna. Varje år inträffar ett hundratal skador orsakade av bland annat raketer och så kallade ”tårtor”, som antänds i samband med firande. Ett tjugotal av dessa skador får till följd att patienter måste läggas in för fortsatt sjukvård och ibland inträffar dessvärre även dödsolyckor.

-Det händer ju att smällare inte går av med en gång, och när då någon går fram för att se efter vad som hänt kanske olyckan är framme när den då går av istället. Tyvärr kan även till synes små olyckor leda till livslånga besvär som till exempel tinnitus eller synnedsättningar, säger Olof Ring.

Han tillägger:

-Som tur är har dock antalet olyckor minskat med åren och det beror nog på en kombination av mer restriktiva regler för köp, bättre hantering och att faran med smällare har uppmärksammats.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43