Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hon cyklar för barnens skull – ända till Paris

Eva-Maria Forsberg

Sedan uttagningen i september i fjol har det varit det hårdträning på schemat för Eva-Maria Forsberg och Team Rynkeby Skaraborg som under första veckan i juli ska ta sig hela vägen till Paris på cykel.

 

Eva-Maria som är enhetschef på röntgen i Skövde var med redan förra året när ”Team Rynkeby - God Morgon” som insamlingsprojektet heter, cyklade ner till Frankrikes huvudstad. Tipset fick hon av två tjejer som hon träffade under Vätternrundan 2015.

- Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år cyklar till Paris för att samla in pengar till förmån för barn med cancer och deras familjer.

- När jag fick höra talas om projektet tänkte jag att det vore en jättehäftig grej att få vara med om eftersom det är någonting man gör för någon annan, säger Eva-Maria Forsberg.

Nytt lag från Skaraborg

I år är det 48 lag från Norden varav 15 från Sverige. Skaraborgslaget som kör för första gången består av totalt 39 personer där 30 stycken är cyklister. Att cykla till Paris är en utmaning i sig, men målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden och det gör deltagarna genom att leta sponsorer och arrangera olika event. Deltagarna måste själva stå för alla utgifter och för en förstagångsåkare handlar det om drygt 30 000 kronor. I det ingår cykel, teamkläder och boende.

Förra året cyklade Eva-Maria för Team Rynkeby Sjuhärad och pendlade då tre dagar i veckan mellan Skövde och Borås för att träna ihop med sitt lag.

- Kravet är att man cyklar ihop och varje deltagare behöver lägga ungefär 600 timmar per år och projekt. Det tar mycket tid, men det är det värt. Det är verkligen jätteroligt att vara med och för mig handlar det mycket om chansen att få ge något tillbaka till de barn som drabbas, säger Eva-Maria.

Fjolårets resa genom Europa blev dock en ganska blöt historia. Redan första etappen från Borås till Göteborg fick genomföras i ösregn.

- Vi drog iväg den 8 juli från Borås och det var 15 mil i störtregn. Var och en har två uppsättningar kläder, så efter varje etapp är det cykelvård som gäller och att försöka få alla kläder att torka till dagen efter. Vi fick använda oss av sådant som fanns till hands; lampor, hårtorkar med mera.

Känsloladdat möte

I Göteborg mötte team Sjuhärad upp två andra lag som tillsammans besökte Drottning Silvias barnsjukhus. Där släppte de upp ballonger ihop med de sjuka barnen och för flera av cyklisterna som inte träffat barn med cancer tidigare blev mötet väldigt känslosamt. Eva-Maria berättar att en liten pojke kom fram till deras lagkapten och frågade om hans nalle fick följa med till Paris eftersom han själv var för sjuk för att någonsin kunna åka dit. Björn som nallen hette var mer än välkommen på resan och via teamets videodagbok kunde pojken följa nallens resa genom Europa.

Från start till mål blev det cirka 130 mil totalt och det var många stumma ben när laget nådde sin slutdestination.

- När vi kom in i Frankrike sade lagkaptenen att det var 19 backar kvar. Men han ljög – det var 44. Varje backe hade mellan 12 och 19 procents lutning så det sved rejält i låren, men det var rätt häftigt när man klarat av det, säger Eva-Maria.

Det var inte självklart för Eva-Maria att ställa upp i år igen, men när hon började se det nya Skaraborgslaget bildas så kände hon: ”det är klart att jag ska vara med”.

Med i Skaraborgslaget är också den forne OS-medaljören Bernt Johansson som bidrar med sin stora erfarenhet och kommer att hålla i utomhusträningarna till våren. Tillsammans ordnar hela laget event och håller föredrag för att visa upp sig och locka sponsorer. På deras Facebooksida kan man läsa mer om Team Rynkeby Skaraborgs satsning och se när kommande event är på gång.

www.facebook.com/teamrynkebyskaraborg

 

 

Fakta:

I år kör Team Rynkeby - God Morgon till Paris för 17:e gången under vecka 27.

Förra året donerade Team Rynkeby - God Morgon 83,1 miljoner kronor till kampen mot barncancer - varav 26,7 miljoner kronor gick till Barncancerfonden i Sverige.


Senast uppdaterad: 2018-03-14 08:04