Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Hon ska få vårdpersonalen att prata om sexualitet

För Anna-Karin Larsson är det självklart att sexualiteten ingår som en del i det som vårdpersonal pratar med patienten om. Hon är auktoriserad specialist i klinisk sexologi och har i år fått ett övergripande sexologiskt uppdrag för patienterna vid Skaraborgs Sjukhus.

–Jag har som mål att arbeta för att all personal på Skaraborgs Sjukhus ska känna sig bekväma med att fånga upp eventuella behov en patient har att prata om frågor som berör sexualitet, säger Anna-Karin Larsson.

Efter att ha varit kurator i tolv år och arbetat med samtalsstöd och rådgivning till patienter inom kirurgi och urologi, blev hon 2017 en av landets 32 auktoriserade specialister i klinisk sexologi. Hon vill verka för att Skaraborgs Sjukhus har en tillåtande hållning när det gäller frågor och samtal om hur sexlivet kan komma att påverkas av en sjukdom eller behandling.

Måste våga ta upp frågan

–Det är viktigt att vi som personal tar initiativet till samtal kring sexualiteten. Vi måste våga ta upp frågan och ta emot den från patienterna, även om vissa anser att det är för privat, men vi pratar ju om ganska privata saker ändå inom vården, säger Anna-Karin Larsson.

Hur ska det här hanteras rent konkret i en vårdsituation?

–Det är viktigt att informera om eventuella sexologiska biverkningar eftersom patienten ändå kommer att märka av dem ganska snart. Patienten har rätt till sanningen om sitt eget liv, säger Anna-Karin Larsson.

–Jag ser mig själv som ett stöd för vårdpersonal och patienter, men en förutsättning är att patienten har en aktiv pågående patientkontakt med Skaraborgs Sjukhus för att kunna komma till mig som sexolog.

Underlätta för par

Hur ser du på en eventuell partners roll i sammanhanget?

–Partnern bör erbjudas vara med i de sexologiska patientssamtalen. En del i det sexologiska samtalet är att underlätta för par att prata med varandra om vad som inte fungerar och vad man kan göra för att närheten och intimiteten inte går förlorad i en relation, säger Anna-Karin Larsson och fortsätter:

–Sedan är det viktigt att komma ihåg det faktum att alla inte har en partner i sitt liv och att då ge stöd till en person som kanske ska försöka hitta en livskamrat, men med ändrade livsförutsättningar.

Samtalets styrka

Anna-Karin Larsson menar att samtalets styrka är att få tillfälle att sätta ord på problem kring ett påverkat sexualliv. Sexualiteten är ju en viktig livsaspekt och viktig för människors identitet, relationer och upplevelser genom hela livet.

–Att kunna vara innovativ och tänka nytt, är av stor betydelse, att hitta andra erogena zoner på kroppen. Trots problemen blir det som att upptäcka sin sexualitet på nytt, hur jag fortfarande kan vara en sexuell människa trots fysiska begränsningar, säger Anna-Karin Larsson.

Fakta

Anna-Karin Larsson började arbeta som undersköterska 1978, vidareutbildade sig och var färdig socionom 2005. Sedan 2017 är hon auktoriserad specialist i klinisk sexologi.

Bildtext:

Anna-Karin Larsson menar att det är viktigt att personalen tar initiativ till samtal om sexulaiteten.

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2018-11-02 08:00