Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Invigning av SkaS nya magnetkameror

Liselotte Eriksson, verksamhetschef för K1.
Liselotte Eriksson, verksamhetschef för K1, inviger de nya magnetkamerorna. Foto: Bild och media.

Nu har bild- och funktionsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus invigt sina två nya MR-kameror i Skövde.

Historien började för två år sedan när den dåvarande verksamhetschefen för K1, Gunilla Nilsson, såg ett stort behov av fler kameror i Skaraborg, eftersom köerna var långa och bara fortsatte att växa. Därefter dröjde ett år till det var dags att fatta beslut om de strategiska medlen för de nya MR-kamerorna.

- Det blev ett ja, vilket var väldigt glädjande. Efter det började en hektisk tid för att ta reda på var kamerorna skulle placeras någonstans, säger Liselotte Eriksson, verksamhetschef för K1.

Modulerna som inrymmer de båda kamerorna lyftes på plats vid månadsskiftet juni/juli och står nu på innergården vid röntgen.

Väntan är över

Hösten har kantats av en del problem vilket dragit ut på tiden, men nu är väntat över.

- Det har känts som en lång tid från den där soliga junidagen till nu i mörkaste december. Men nu står vi här i dag och kamerorna kvittrar på rätt bra, avslutar Liselotte Eriksson sitt invigningstal.

Totalt finns det nu fem MR-kameror på SkaS. En i Lidköping och fyra i Skövde.

I en magnetkamera finns ett starkt magnetfält som alltid är på. De rum som kamerorna befinner sig i är därför avspärrade för att minska risken för olyckor. De nya kamerorna har olika starkt magnetfält, 1,5 tesla respektive 3 tesla. Tesla är enheten för magnetisk fältstyrka och som exempel är 1,5 tesla cirka 30 000 gånger starkare än jordens magnetfält.


Senast uppdaterad: 2018-12-05 17:57