Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kampanjstart för influensavaccination

Bildkollage i två delar. Pågående influensavaccination och Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare.
Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i VGR.

Från och med den 6 november är det möjligt att vaccinera sig mot säsongsinfluensa via sin vårdcentral. Nytt för i år är att vaccinet ger ett bredare skydd mot influensa.

Influensa är en virusinfektion som återkommer varje år och är vanligast under vinterhalvåret. Eftersom influensavirus ständigt förändrar sig bör man vaccinera sig varje år om man tillhör någon av riskgrupperna.

- Vaccination är det bästa skyddet mot influensa och rekommenderas till alla som tillhör en riskgrupp, säger Gunilla Ockborn som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Till riskgrupperna hör bland annat personer med en kronisk hjärtsjukdom, personer med nedsatt lungfunktion och personer med nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av medicinering eller hög ålder. Dessa personer kan om de blir drabbade behöva sjukhusvård eller intensivvård och kan i värsta fall dö.

Influensaviruset kan smitta genom hosta eller nysningar. Viruset kan också spridas genom nära kontakt med någon som är sjuk. Om man petar sig i munnen, näsan eller ögonen efter att till exempel ha tagit i hand med en smittad person, kan man själv bli sjuk. Genom att hålla god handhygien minskar man risken för att bli smittad.

Nytt bredare vaccin

Tidigare har influensavaccinet innehållit tre stammar, två av influensa A och en av influensa B. Det nya vaccinet innehåller fyra stammar, två av vardera A och B, vilket på sikt kommer att leda till en bättre effekt.

- Det finns inga garantier för att inte bli sjuk i influensa, men det är positivt att det nu finns fyra stammar i vaccinet. Om man har vaccinerat sig och ändå blir sjuk får man oftast lindrigare symptom, säger Gunilla Ockborn.

Hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med patienter i riskgrupperna ska erbjudas influensavaccination anser Smittskydd.

- Även om man bara blir lite förkyld av influensaviruset kan man ändå vara smittsam och vi på Smittskyddet anser att personal, som arbetar nära personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av influensa, bör vaccinera sig, säger Gunilla Ockborn.

 

Läs mer om influensa på 1177.se

Vårdhygien Skaraborg har tagit fram en film om influensa som riktar sig till vårdpersonal. Vi hoppas att filmen kan vara intressant även för dig som inte arbetar inom vården.

Influensa – att förhindra smittspridning

 

FAKTA:

Följande riskgrupper rekommenderas vaccination:

 • personer över 65 år
 • gravida efter graviditetsvecka 16
 • vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL eller svår astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Dessa grupper är mer eller mindre heterogena och i vissa fall kommer det krävas en individuell bedömning om vaccination ska erbjudas eller inte.

När och var kan man vaccinera sig?

Man kan vaccinera dig på sin vårdcentral från den 6 november 2018. Om man tillhör någon av grupperna ovan betalar man 100 kronor.


Senast uppdaterad: 2018-11-06 08:01