Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kirurgläkare Mile Bergvall prisad för bästa ST-forskning

Mile Bergvall, specialistläkare inom allmänkirurgi på kirurgkliniken vid Skaraborgs Sjukhus.
Mile Bergvall, specialistläkare inom allmänkirurgi på kirurgkliniken vid Skaraborgs Sjukhus Skövde har fått pris för Bästa ST-forskning 2018 på Kirurgveckan i Helsingborg. Foto: Bild och media.

Mile Bergvall, specialistläkare inom allmänkirurgi på kirurgkliniken vid Skaraborgs Sjukhus, har fått pris för ”Bästa skriftliga arbete enligt vetenskapliga principer under ST”. Priset delades ut under kirurgernas årliga nationella konferens.

- Det är jätteroligt förstås. Jag presenterade min forskning redan för två år sedan, men då med preliminära uppgifter. Nu i våras blev arbetet klart och då skickade jag in mitt bidrag till Svensk kirurgisk förening.

Inom ramen för specialisttjänstgöringen genomför alla ST-läkare ett vetenskapligt forsknings- eller utvecklingsarbete. För att öka intresset för klinisk forskning bland kirurger, delar Svensk kirurgisk förening varje år ut pris till två författare för bästa skriftliga vetenskapliga arbete där en av årets vinnare alltså är Mile Bergvall. Motiveringen till priset är att författarna ”visat prov på gott medicinskt vetenskapligt syn- och förhållningssätt samt nyfikenhet inför sina ämnesval”.

Mile Bergvalls forskning är en jämförelse där han undersökt överlevnaden efter koloncancerkirurgi beroende på om den opererande läkaren är allmänkirurg eller specialiserad på kolorektalkirurgi. Resultatet visar på bättre överlevnad och minskad risk för komplikationer när operation utförs av kolorektalkirurger, både för patienter som opereras akut och för dem som har haft en planerad operation.

Prisutdelningen var den 20 augusti 2018, första dagen på Kirurgveckan i Helsingborg. Kirurgveckan är en nationell konferens som anordnas varje år på olika platser i landet. Värd för veckan är Svensk kirurgisk förening som de flesta kirurger är medlemmar i.

Förutom den fina utmärkelsen tilldelades Mile Bergvall också en summa på 5 000 kronor.


Senast uppdaterad: 2018-09-07 08:01