Läkare och barnmorskor lär sig hantera riskfyllda förlossningar

Publicerad:

Det finns ett globalt koncept för att öka förlossningssäkerheten för den födande kvinnan. Hittills har över 1 000 läkare och barnmorskor från hela Sverige gått utbildningen i Skövde, som är en av endast sju orter i Europa som ansvarar för detta.

8–9 april är det dags för ytterligare 24 läkare och barnmorskor att ta till sig ALSO-konceptet, Advanced Life Support in Obstetrics.

–Deltagarna kommer att tränas i att hantera de specifika förlossningssituationer som innebär en ökad risk för den födande kvinnan, säger Jan Leyon, nationell kurskoordinator för Sverige och överläkare vid kvinnokliniken vid Skaraborgs Sjukhus.

Om barnet fastnar

Jan Leyon ger exempel på några sådana riskfyllda situationer:

• Barnet fastnar när bara huvudet kommit ut – på grund av att axeln hakat upp sig innanför blygdbenet.

• Den födande kvinnan börjar blöda kraftigt efter förlossningen - på grund av att livmodern inte drar sig samman.

• Barnet föds livlöst och måste återupplivas.

LÄS MER: ALSO-konceptet

Under två fullspäckade kursdagar i Regionens Hus i Skövde får kursdeltagarna träna interaktivt på dockor under stöd av erfarna instruktörer från Skandinavien. Skövde är en av endast sju orter i Europa som ansvarar för detta globala koncept och när kursen avslutas har totalt över 1 000 läkare och barnmorskor utbildats sedan starten 2006.

Första svenska instruktören

–Att den genomförs just i Skövde beror på att jag var den första svenska instruktören som utbildades i konceptet i Köpenhamn 2003. När så ett svenskt center skulle startas föll det sig naturligt att ta utbildningen hit, säger Jan Leyon.

Kursupplägget är en avknoppning av ATLS – Advanced Trauma Life Support – som startades i USA 1978 av Dr.James Styner och hans medarbetare. Men istället för trafikolycksfall, som det gällde då, är kursen sedan 1991 anpassad för den födande kvinnan

–Det är glädjande att Skaraborgs Sjukhus, i konkurrens med stora universitetssjukhus, nu ansvarar för en så här betydelsefull utbildning, som är till gagn för födande kvinnor i hela Sverige, säger Jan Leyon.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Överläkare Jan Leyon vid Skaraborgs Sjukhus kvinnoklinik är nationell koordinator för den globala kursen i förlossningssäkerhet.