Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lyckade metoder för minskad sjukfrånvaro presenteras i Italien

Mobiliseringsinitiativet, är ett framgångsrikt samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan. Det har förebyggt och minskat sjukfrånvaro hos medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus och resultaten kommer presenteras vid en internationell konferens i maj.

–Vi känner att vi har hittat olika verktyg för att minska sjukfrånvaron och det är ju väldigt bra, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare inom Västra Götalandsregionen.

Marga Brisman var involverad i projektet i sin tidigare roll som chefläkare vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS) och kommer tillsammans med medarbetare vid SkaS att presentera Mobiliseringsinitiativet vid den internationella HPH-konferensen i italienska Bologna i maj. 

Grepp gav resultat

Projektet innehöll, bland annat, möjlighet för enhetschefer vid SkaS att träffas och utbyta erfarenheter, utbildningstillfällen och att stötta olika metoder för att förebygga och minska framförallt den korta sjukfrånvaron.

Detta gav resultat:

• Sjukfrånvaron bland deltagarna minskade med nästan två procent. • Korttidsfrånvaron på grund av sjukdom minskade med 141 dagar.

• Människor återkom till arbetet efter sjukfrånvaro.

• Det sågs också en minskning av antalet deltagare med högstresspåverkan, från totalt 39 vid projektets början till 25 vid projektets slut 2017.

"Lyckat projekt"

Totalt följdes utvecklingen bland 749 personer.

–Jag tycker att det som helhet var ett mycket lyckat projekt, säger Marga Brisman.

Medverkande SkaS-medarbetare i projektet är Artur Tenenbaum, företagsläkare vid Hälsan & Arbetslivet och HR-strateg Stefan Andersson, medan Försäkringskassan representerats av Louise Ahlgren.

Fakta

HPH står för Health promoting hospitals and health services, initierat av WHO
1993. Det svenska nätverket för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
etablerades 1996 och är en del av det internationella nätverket HPH.

 

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Marga Brisman, biträdande regionchefläkare, Västra Götalandsregionen.


Senast uppdaterad: 2019-05-10 14:54