Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nära döden på fjället – nu har deras patientresa blivit film

Tobias, Tomas och Lars njuter under några dagars skidåkning av den norska fjällvärlden. De är vältränade och har hundratals timmar skidåkning i benen men överraskande dåligt väder, små marginaler och ren otur gör att både Tobias och Tomas störtar 30 meter ner för en lodrät fjällsida. Lars klarar sig med en hårsmån från att även han dras med i fallet. Konsekvenserna är brutala och räddningsaktionen blir mycket svår att genomföra och räknas som en av de mest omfattande på många år i Norge.

Onsdag 19 september inleds den Nationella Patientsäkerhetskonferensen på Älvsjömässan i Stockholm. Inför ett par tusen patientsäkerhetsansvariga läkare, sjuksköterskor och vårdutvecklare kommer Tomas och Tobias sparka igång de två dagarna med att berätta om sin patientresa, som började med extrem nedkylning, flera hjärtstopp, månaders rehabilitering och en daglig kamp för att komma tillbaka till livet.

Hemma hos en gemensam bekant började samtalet mellan den nyss utskrivne Tobias Matteusson och Skaraborgs Sjukhus kommunikationschef Michael Malmborg om vad Tobias varit med om som patient. Det första samtalet ledde till vidare dialog där Tobias kände att han hade många upplevelser som han gärna ville dela med sig av.

Aldrig talat om det tidigare

–Det var första gången jag berättade för någon om vissa saker jag varit med om och det är klart att klä allt detta jag har varit med om i ord frestade på. Men för mig känns det viktigt att få kunna ge tillbaka lite till vården av allt som vi varit med om. Den allra mesta vården har varit helt fantastisk, säger Tobias Matteusson, som till vardags jobbar som affärsutvecklare.

Michael Malmborg kände direkt att detta var en unik historia som det fanns mycket för vården att lära av.

–Hur tar vi hand våra patienters erfarenheter? Multitraumaskadade patienter gör en ofta lång och komplicerad patientresa som spänner över lång tid och över många verksamhetsgränser och ofta också hos flera olika vårdgivare. Det är svårt att skapa en helhetsbild kring patienten då. Hur kan vi få erfarenheter av den enskilde patientens resa och skapa ett lärande? För oss som jobbar inom kommunikationsenheten vid ett sjukhus kändes det som en god idé att försöka fånga deras upplevelser på film och det har varit ett stort privilegium att få delta i en del av Tomas och Tobias patientresa, säger Michael Malmborg.

Skapade i sjuksängen

Att vårdas under lång tid på sjukhus gör att man som patient får tid att observera sitt tillfrisknande utifrån sina egna erfarenheter. Tomas Ivner Oldin som är produktutvecklare fick från sjuksängen konstruera en förbättring av sin nackkrage och fick också instruera personalen på avdelningen hur de bäst skulle flytta honom i sängen så att han skulle vara så smärtfri som möjligt med sina krossade ryggkotor.

–Det är ju faktiskt jag som patient som bäst vet hur jag vill bli behandlad och tillsammans med personalen på avdelningen tycker jag att vi fick till ett bra samarbete, säger Tomas Ivner Oldin.

Tobias som var mest illa skadad och fick kämpa sig tillbaka från nästan total orörlighet råkade ut för flera bakslag under sin rehabilitering. Han höll koll på spolningen av sin venkateter och fick kämpa för att få respons på sin kraftiga smärta i benet, som visade sig vara en mycket stor blodpropp.

Berättelser som utvecklar

De bådas samlade erfarenheter finns nu i ett kommunikationspaket tillsammans med dialogfrågor som verksamhetsutvecklare inom Västra Götalandsregionen har möjlighet att använda i vårdutvecklingsarbetet tillsammans med vårdpersonal.

–Tobias och Tomas kan genom sina berättelser hjälpa oss inom vården att utveckla oss vidare och öka kvaliteten på vården som vi ger, säger Susanne Gustavsson, som är kvalitetschef vid Skaraborgs sjukhus.

Hur tar vården då vara på patienternas erfarenheter? Detta är fokus på inledningen av patientsäkerhetskonferensen.

–Jag hoppas att Tomas och Tobias, tillsammans med sina värdar på seminariet, kan visa att det är enklare att ta med patienten i den egna vårdens utformning, i processen och i besluten kring patienten än att inte lyssna. De kan lära oss saker kring vårdens samordning och organisation då de har genom sin resa fått ett helhetsperspektiv som de flesta av oss i vården inte har. Jag tror också att Tomas och Tobias kan ge oss alla en lustfylld känsla av livsglädje, säger Åsa Agerbring på arrangerande Sveriges Kommuner och Landsting.

Många som lyssnar

Hon fortsätter:

–Det känns självklart att börja patientsäkerhetskonferensen med att ta del av patienters erfarenheter, helt enkelt för att det är tillsammans med patienter som vi kan utveckla vården till världens bästa vård. Inte bara den personliga vården, utan även vårdens organisation. Till konferensen kommer över 2 000 anställda inom region, landsting, kommun, privat och ideell verksamhet för att lära och diskutera. Skulle inte patienter vara med i det lärande så blir lärandet bara halvt.

Förutom en film om olyckan och räddningen finns ett utvecklingspaket med tolv intervjufilmer där Tomas och Tobias berättar om sina upplevelser inom vården och till filmerna finns dialogfrågor, lämpliga att använda i vårdens utvecklingsarbete.

Länk till kortversionen av filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=EZwD8WwPsEI&t=

Bildtext:

Tobias, Tomas och Lars på fjället Stranda under en av de första dagarna på
skidsemestern.

Foto: Privat


Senast uppdaterad: 2018-09-18 13:07