Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Ny CT-kamera ger bättre bilder med lägre strålning

Röntgensjuksköterskorna Weronica Hoflund och Marcus Ahlén samtalar på var sin sida om en CT-kamera.

På röntgen vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping har man sedan årsskiftet en ny CT-kamera (computed tomography), eller skiktröntgen som det också kallas. Med den nya kameran kan man ta bättre bilder med lägre stråldos. Det innebär med andra ord att röntgenläkaren får ett bättre material att ställa diagnos utifrån och att patienten utsätts för mindre strålning vid undersökningen.

Weronica Hoflund och Marcus Ahlén är röntgensjuksköterskor vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping och är också CT-ansvariga på sjukhuset. Weronica och Marcus har träffat CT-ansvariga på SkaS Skövde för att lära sig den nya kameran och de gemensamma protokoll som verksamheterna jobbar med, och tillsammans har de ett löpande samarbete.

- Den nya CT-kameran är en uppdaterad version av en äldre modell av samma fabrikat, och de största fördelarna är att den ger bättre bilder med lägre stråldos, säger Marcus Ahlén.

Den nya kameran passar också särskilt bra för att röntga personer med protes vilket är vanligt hos många av sjukhusets patienter. Det stora antalet protespatienter beror till viss del på koncentrationen av höft- och knäledsoperationer till SkaS Lidköping, som är en del i omställningen av vården. I de flesta ledproteser finns metall, men tack vare att den nya apparaten har så kallad metallartefaktsreduktion (MAR) blir röntgenbilderna betydligt bättre än tidigare. Vid röntgen utan MAR blir det ofta stora bildstörningar runt omkring protesen.

11 000 undersökningar per år

På röntgen i Lidköping finns två CT-laboratorier och med de båda kamerorna görs cirka 11 000 undersökningar per år. Den nya kameran är främst avsedd för akuta undersökningar och har lite mer luft i schemat. Den äldre modellen, som kommer att bytas ut mot den nya versionen i juni i år, är under dagtid uppbokad hela tiden.

Mellan klockan 16.00 till 22.00 görs endast akuta undersökningar med CT-kamera där läkare på SkaS granskar bilderna. Efter klockan 22.00 och fram till 07.30 sker endast urakuta undersökningar. Under denna period skickas röntgenbilderna till andra sidan jordklotet för att bedömas av svenska läkare på plats i Sidney, Australien.

- Eftersom det är sådan brist på röntgenläkare så är det ett väldigt smart system, säger Marcus Ahlén.

Fler röntgensjuksköterskor behövs

Även röntgensjuksköterska är ett bristyrke. Weronica och Marcus tror att det beror på att många inte känner till att yrket existerar. Det kan också vara så att röntgensjuksköterska uppfattas som en vidareutbildning.

 - Många tror nog att det är en specialistutbildning för sjuksköterskor, men det är det inte utan en egen utbildning på tre år, säger Weronica.

På frågan om vad som är det bästa med att jobba som röntgensjuksköterska svarar både Weronica och Marcus att det är variationen och det självständiga arbetet som stimulerar mest. Som röntgensjuksköterska har man normalt sett egna patienter och undersökningar som man ansvarar för och behöver inte assistera en läkare hela tiden.

- På jourtid är vi bara två sköterskor och då måste man kunna allt på avdelningen, säger Weronica.

- Fördelen med ett mindre sjukhus som Lidköping är att vi får gå runt på olika ställen. Ena dagen är man på CT och nästa dag på vanlig röntgen, avslutar Marcus.

 

Fakta:

Till skillnad från vanlig så kallad slätröntgen ger skiktröntgen en tredimensionell avbildning av den del av kroppen man vill undersöka.

Vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping görs cirka 11 000 undersökningar per år med hjälp av de två CT-kameror som finns på enheten.


Senast uppdaterad: 2018-05-07 07:48