Nytt vårdteam för äldre efter EU-projekt om minnesstörning

Uppdaterad:
Publicerad:

Skaraborg är ledande i landet när det gäller att utveckla samordnade mobila vårdmodeller för äldre, multisjuka patienter. Därför bjöds Skaraborgs Sjukhus in att delta i ett stort EU-projekt om minnesstörning, som nu har resulterat i ett nytt närsjukvårdsteam.

De skaraborgska vårdmodellerna utvecklas av medarbetare från sjukhus, kommun och primärvård tillsammans med patienter i vårdens vardag och är en viktig del i omställningen av sjukvården. Patientens vårdbehov är centralt för hur vården läggs upp och den innehåller flera delar:

• Tjänsten är mobil och syftar till att patienten ska ha ett tryggt liv hemma.

• En ”case manager” som koordinerar vården är oumbärlig.

• Teamen är multiprofessionella med medarbetare från alla vårdgivare.

• Som stöd finns chefer från alla vårdgivare.

Modellen fungerar

–Resultaten visar på ökad livskvalitet och kraftigt minskad resursåtgång. Att modellen fungerar och är framgångsrik visar sig i att den har spridits över hela Sverige, säger Svante Lifvergren, utvecklingschef vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS).

Det finns flera lyckade exempel på samordnade vårdmodeller som tagits fram i Skaraborg:

• Flera Närsjukvårds- och palliativa team vid SkaS som ansvarar för hela Skaraborg.

• BUP:s mellanvård.

• Mellanvårdsteamet vid SkaS Falköping.

Ingen slump

Dessutom pågår ett antal andra projekt för behandling av KOL och hjärtsvikt, där just mobil nätverkslogik ingår och patientens situation är central. Det var därför ingen slump att just Skaraborgs Sjukhus (tillsammans med Chalmers i Göteborg) under 2015-2018 medverkade i EU-projektet DECI, en forskningsstudie om personer som upplever problem i vardagen kopplat till ett försämrat minne. Övriga länder som deltagit i projektet är Spanien, Italien, Israel och Nederländerna.

Utgick från Skaraborg

I den svenska delen av studien, som var kopplad till SkaS, användes det proaktiva tillvägagångssätt i vården som en gång var grunden när ”den skaraborgska modellen” startades 2008: nätverksbaserade mobila närsjukvårdsteam, som besöker de multisjuka äldre patienterna i deras hem. En metod som anses viktig eftersom den river maktstrukturer och gör dialogen med patienterna bättre.

–Det preliminära projektresultatet visar att samma vårdlogik verkar fungera.  Eftersom det framkommer tydligt, att deltagarna uppskattat vårdmodellen har den redan nu fortsatt att utvecklas i ett nytt närsjukvårdsteam för demens och psykisk ohälsa, för personer som har större bekymmer med minnet. Det nya vårdteamet utgår från Falköping, säger överläkare Ulla Andin vid Skaraborgs Sjukhus.

Patienten i fokus

Svante Lifvergren betonar vikten av att patientens välbefinnande alltid ska vara i fokus.

-Värdet för patienter med kronisk sjukdom är att förverkliga sin inneboende hälsopotential - så hög livskvalitet som möjligt med nära och kära hemma samt slippa onödiga inläggningar på sjukhus, säger han och fortsätter: –En onödig inläggning sänker livskvalitet och skapar otrygghet, men påverkar också platssituationen och ekonomin på Skaraborgs Sjukhus.

Fakta

DECI står för Digital environment for cognitive inclusion.

Bildmontage: Bild och Media