Operation inflyttning har startat - med utbildning och tipspromenad

Publicerad:

Gott humör och stort intresse för den kommande arbetsplatsen. Från vänster: Oscar Kempe, Emil Karlsson, Catrin Mårtensson och Hasse Hammerin. Foto: Bild och Media

Oktober 2023 flyttar operationsverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus Skövde till nya lokaler i det nybyggda AS-huset. Redan nu har personalen börjat bekanta sig med sin kommande arbetsplats. Genom teoretisk utbildning - och med hjälp av en tipspromenad.

Det är minst sagt ovanligt att se den vanligtvis grönklädda vårdpersonalen gå omkring bland masonitplattor, utstickande sladdar och kartonger iförda skyddshjälmar, gula västar och skor med stålhätta. Men de blivande operationslokalerna är fortfarande en byggarbetsplats och då måste man förstås rätta sig efter de skyddsregler som gäller.

Första av fyra

Det är första fredagen av fyra som läkare, undersköterskor och sjuksköterskor under ledning av Jeanette Brauer, projektledare för serviceblocket vid Lokalfunktionen, och delprojektledaren och anestesisjuksköterskan Carin Liljeblad lotsas runt i det som sedan ska fyllas av livräddande verksamhet i, bland mycket annat, 14 operationssalar.

-Vi har haft teoretisk utbildning under förmiddagen och nu ska de börja hitta i de olika rummen och salarna. Vi har lagt upp det lite som en tipspromenad, säger Jeanette Brauer.

Lös uppgiften

På en av de vita lapparna som finns utlagda på olika bord står det ”Gå till sal 10 och förbered operation. Denna operation behöver mörkläggning av fönster. Där finns vidare instruktioner”.

På en annan står följande: ”Dagen startar med att gå till klädförrådet på plan 4 och ta kläder och se var man är placerad på bemanningslistan. Gå sedan till omklädningsrum 3. Där finns vidare instruktioner”.

Vi möter en grupp, som försöker orientera sig i korridorer, skrymslen och vrår.

-Hur gĂĄr det?

-Inget vidare. Men det ska nog lösa sig till hösten.

Alla skrattar. Stämningen är uppsluppen samtidigt som alla är koncentrerat intresserade av allt som finns att lära sig.

"Känns lite lyxigt"

-Det är bra att få gå fram och tillbaka tillsammans och lära sig hitta rätt, säger operationssjuksköterskan Oscar Kempe i en paus.

Hur tänker du kring att ni snart kommer arbeta här?

-Att det nästan känns lite lyxigt att flytta in här. Det är ljust och fint med stora fönster, bara en sådan sak. Och sedan är det ju inte alla som får vara med om något liknande.

Något nytt växer fram

En stund senare. Några byggjobbare passerar operationssal 3 och tittar lite nyfiket på vad som pågår. Där inne skiftar belysningen från starkt till mjukt, från rött och grönt till iskallt vitt. Några av den 30 man och kvinnor starka gruppen testar olika funktioner på den väggfasta displayen som styr lamporna.

-Det här känns bra, det ska bli roligt att börja arbeta här, säger Oscar Kempe och fortsätter vidare med sin grupp.

När vi är tillbaka i huvudentrén till den nya akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde sammanfattar delprojektledaren Carin Liljeblad sina och andras tankar inför det som ska hända i oktober.

-Det är roligt att se det här nya växa fram och att sedan även få uppleva det när verksamheten kommit igång. Vi är många som ser fram emot både flytt och start.

Fakta

AS-huset står för akutblocket och serviceblocket vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Projektledaren Jeanette Brauer i en av de nya operationssalarna.

Display, som, bland annat, reglerar belysningen under operationerna.

 

Och så här varm och mjuk kan belysningen se ut.

Förvaringsskåp för personalen.