Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Ortopediavdelningen i Lidköping tog hem utvecklingspriset 2018

Grace Olsmark, Maria Holmberg, Anci Loft och Maria Ljungberg.
Grace Olsmark, Maria Holmberg, Anci Loft och Maria Ljungberg är lyckliga vinnare av SkaS utvecklingspris 2018. Foto: Bild och media.

Ortopediavdelning 3 i Lidköping tilldelas Skaraborgs Sjukhus utvecklingspris 2018. De får priset för att de med ”ett proaktivt arbetssätt genom dialog, har bidragit till minskade fallolyckor, förbättrad arbetsmiljö och minskad sjukfrånvaro”.

- Det känns fantastiskt och arbetet har upplevts jättepositivt av de som arbetar på avdelningen. Fokus har varit på patientsäkerhet och det känns extra roligt att det är personal som jobbar patientnära som bidragit till de goda resultaten, säger enhetschef Maria Holmberg.

Ortopediavdelningen fick utvecklingspriset i konkurrens med ytterligare fem bidrag. Vinnarna har minskat antalet fallolyckor, stärkt medarbetarnas kompetens och förbättrat arbetsmiljön på avdelningen. Lösningen kallas omvårdnadsdialog vilket innebär att avdelningens enhetschefer och undersköterskor varje morgon har korta avstämningsmöten med varandra, där man bland annat tar upp hur de inneliggande patienternas mår, hur arbetsmiljön ser ut och hur man kan hjälpas åt för att minska riskerna för trycksår och fallolyckor.

Resultat med enkla medel

- Det här är ett arbete där vi med enkla medel nått jättebra resultat, både när det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö. Viktigt är också att vi jobbar med ett nära ledarskap där cheferna är delaktiga på dialogmötena, säger Anci Loft som är verksamhetsutvecklare på verksamhetsområde K4 (ortopedi).

Undersköterskorna Grace Olsmark och Maria Ljungberg är också mycket glada över utmärkelsen:

- Det känns väldigt roligt och hela avdelningen har gjort ett jättebra jobb.

Som belöning får medarbetarna på ortopediavdelningen dela på 50 000 kronor i prispengar och behålla vandringspriset ett år.

På andra plats i tävlingen om utvecklingspriset kom KAVA (kirurgisk akutvårdsavdelning), 25 000 kronor och trea blev BUP (barn- och ungdomspsykiatri), 10 000 kronor.

Fler vinnare

I postertävlingen tog neonatalavdelningen hem förstapriset med sitt bidrag Nollseparation – hud mot hud på förlossningssal. Neonatalavdelningen har tagit fram ett nytt arbetssätt för att kunna erbjuda alla förtidigt födda barn hud mot hudkontakt direkt efter födseln. Tidig hud mot hudkontakt ger flera positiva effekter. Bland annat kan man se att barnets hjärtfrekvens och andning stabiliseras snabbare efter förlossningen.

Det delades även ut ett pris för SkaS Express, som handlar om att på kort tid presentera förslag som kan utveckla arbetet på ett positivt sätt inom Skaraborgs Sjukhus. Nytt för i år är att arbetsgrupperna i SkaS Express fått förstärkning från Volvo Powertrain och Högskolan i Skövde. Det vinnande förslaget handlar om hur SkaS ska lösa arbetsmiljö- och patientsäkerhetsproblem kopplat till generationsväxlingen.

Fullt av energi

- Jag vill rikta ett varmt tack till de tävlande för allt det fantastiska vi fått se och uppleva under de här dagarna. Det finns fullt av energi och det görs mycket positivt på sjukhuset – det gör mig glad, säger sjukhusstyrelsens ordförande Ulla-Britt Hagström.

Utvecklingspriset 2018 - juryns motivering: ”Årets pristagare av SkaS utvecklingspris 2018 har med ett stort engagemang visat på att man med enkla medel kan göra stor skillnad.

Förbättringsarbetet visar på det starka samband som finns mellan patienternas säkerhet och medarbetarnas kompetens. Närvarande ledarskap och gemensamt lärande har skapat trygghet och varit ett vinnande koncept för både patienter och medarbetare.

Ett proaktivt arbetssätt genom dialog, har bidragit till minskade fallolyckor, förbättrad arbetsmiljö och minskad sjukfrånvaro.”

Vinnare av posterpriset

Vinnare av posterpriset: BB Skövde Neonatal. Priset togs emot av barnsjuksköterska Ann-Mari Lantz.

Vinnare av SkaS Express

Vinnare av SkaS Express: Andreas Lestander Melin, Ulrika Kull, Rajna, Knez, Isabell Carlström, Malin Lysfoss Gunnerfeldt.


Senast uppdaterad: 2018-12-07 23:07