Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Patienter drabbas när rullstolar försvinner

Besökare vid Skaraborgs Sjukhus som har svårt att förflytta har tillgång till hjälpmedel redan vid entréerna. Nu har det dock uppstått problem – åtta rullstolar har försvunnit spårlöst.

Annika Bergqvist är hjälpmedelssamordnare vid Skaraborgs Sjukhus och beskriver vad bristen på förflyttningshjälpmedel får för följder:

–Det medför naturligtvis ökade besvär för patienterna att ta sig till den mottagning eller avdelning de ska besöka när det inte finns någon rullstol. Det är förståeligt att de blir irriterade över detta, säger Annika Bergqvist.

Vid alla entréer

Skaraborgs Sjukhus har god service när det gäller förflyttningshjälpmedel och har sedan tidigare köpt in 50 rullstolar som fördelats på sjukhusen i Falköping, Lidköping och Skövde. I Skövde ska det finnas rullstolar vid alla entréer, som man lånar genom att stoppa i ett mynt. –Vi har haft problem med att hjälpmedel har försvunnit även tidigare. Därför köpte vi in sådana med myntlås för att minimera svinnet, nu visar det sig att det ändå har försvunnit åtta stycken av just den sorten, säger Annika Bergqvist.

Ett värdefullt hjälpmedel

En rullstol med myntlås kostar omkring tiotusen kronor styck. Pengarna är en sak, men det som bekymrar Annika Bergqvist är det faktum att besökare som är i behov av förflyttningshjälp kanske inte alltid kan få den.

–De är verkligen nödvändiga på våra sjukhus, eftersom de används av människor varje dag. Vår personal får ta emot klagomål från besvikna patienter, men om alla befintliga stolar är upptagna i just den stunden finns det tyvärr inga ersättningsstolar som vi snabbt kan ta fram, säger Annika Bergqvist och tillägger avslutningsvis:

–Vi har verkligen letat överallt inom Skaraborgs Sjukhus utan att hitta de försvunna rullstolarna. Om det finns någon som kan ge oss några tips om var de kan finnas är de välkomna att höra av sig till oss.

Bildtext:

Hjälpmedelssamordnare Annika Bergqvist är bekymrad över att patienter riskerar att få klara sig utan rullstol vid besök på Skaraborgs Sjukhus.

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2018-10-04 08:10