Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Patrik Sjöberg om den mörka hemligheten bakom medaljerna

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg blev bäst i världen – men utnyttjades också sexuellt av sin tränare och styvfar. Det var många som ville lyssna på hans berättelse under dag två av Skaraborgs Sjukhus utvecklingsdagar, som blev något av barnens dag.

Evenemanget SkaS Express utmanar tre grupper jobba fram en lösning på var sin problemställning, vilka sedan presenteras under fredagen. Nytt för i år är att varje grupp har metodstöd i form av en representant från Volvo Powertrain och en representant från Högskolan i Skövde. På torsdagen presenterades de sex bidrag som kämpar om att få det både ärofyllda och penningstinna utvecklingspriset på 50 000 kronor. De tävlande kommer från flera olika kliniker och enheter: ögon, ortopedi, urologi, KAVA (två bidrag) och BUP. Dessutom är kampen om det bästa posterbidraget också igång, och på fredagens prisutdelning får vi veta vilka som har lyckats bäst.

Mingel i entréhallen

Under eftermiddagen fylldes delar av entréhallen i Skövde också av en mingelmässa, då studenter fick möjlighet att lära sig mer om alla verksamheter som ryms inom Skaraborgs Sjukhus.

Men dag två av Skaraborgs Sjukhus utvecklingsdagar var i mångt och mycket barnens dag. Beskrivningar av förändrade arbetssätt inom BUP följdes av Patrik Sjöbergs framgångssaga och ungdomsår med värsta tänkbara botten och slutligen hur man vid barnskyddsteamet inom Skaraborgs Sjukhus arbetar för att förbättra vården kring barn som far illa.

"Jag hade vänt i dörren"

Patrik Sjöberg levde länge ett liv på den absoluta toppnivån i idrottsvärlden, vilket kröntes av ett världsrekord (2,42 m), tre OS-silver och höjdhoppsguldet vid friidrotts-VM i Rom 1987. Men bakom fasaden dolde han länge en mörk hemlighet – att hans styvfar och tränare, den uppburne tränaren Viljo Nousiainen, utnyttjade honom sexuellt.

–Trots alla medaljer och framgångar så hade jag, om det var möjligt, vänt i dörren den där första gången jag träffade honom på friidrottsträningen med Örgryte i Göteborg, säger Patrik Sjöberg.

Med sig själv som exempel uppmanade han alla föräldrar till idrottande barn att följa sin magkänsla om något känns fel och att vara närvarande för att det är barns rättighet att vara trygga.

Var bara en skyddslös tioåring

–Tre barn i varje skolklass drabbas av sexuella övergrepp, det finns det statistik på. Jag önskar att jag hade haft någon som sett vad som pågick hemma och även under tävlingar när jag växte upp. Idag är jag två meter och väger över hundra kilo och folk undrar varför jag inte gjorde något själv, men då var jag tio år och bara ett barn, säger Patrik Sjöberg.

Idag arbetar han för att förebygga sexuella övergrepp mot barn. Hans uppfattning är klar:

–Det finns en klyscha som säger att ”barn är framtiden”. Men jag vill säga att vi inte har tid att vänta på framtiden, barn är nu, barn är igår, vi kan inte vänta med att skärpa lagar för att skydda dem, det måste göras nu, säger Patrik Sjöberg.

 Läs om Skaraborgs Sjukhus barnskyddsteam

Bildtext:

Idag arbetar Patrik Sjöberg för Treskablinoll, är en ideell förening, där samtliga intäkter går till arbetet med att ge alla barn den trygga barndom de har rätt till.

 Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2018-12-06 20:12