Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Premiär för dokumentären Tillbaka till livet i TV4 Play och C More

30 september är det premiär för dokumentärfilmen ”Tillbaka till livet” på TV4 Play och C More, som producerats av Skaraborgs Sjukhus. Filmen handlar om Tobias, Tomas och Lasse från Sverige som beger sig till den norska fjällvärlden för en veckas topptursåkande på skidor. Det blir en resa som för lång tid kommer att förändra deras liv.

Ett snabbt väderomslag får katastrofala följder. Tobias och Tomas störtar 30 meter utför ett stup. Med mycket allvarliga multitraumaskador, liggande på den branta otillgängliga glaciären börjar de långsamt kylas ned och medvetslösheten är några ögonblinkningar bort… Räddningsaktionen blir mycket svår att genomföra och sätter de norska fjällräddarna på hårda prov i något som i Norge betecknas som den tuffaste insatsen på många år…

Värdefullt för vårdpersonal

-Både Tobias och Tomas har varit patienter hos oss. Vi påbörjade ett samtal och det hela utvecklade sig till en serie filmer där de genom att berätta om sina upplevelser kan bidra till ett lärande för vårdpersonal. En sådan här olycka är tack och lov relativt ovanlig och under vårdresan passeras många stationer och att ta vara på deras upplevelser genom att dokumentera de på film har visat sig mycket värdefullt för oss, säger Michael Malmborg som har regisserat och producerat dokumentärfilmen Tillbaka till livet tillsammans med fotografen och klipparen Mikael Sjömark, båda vid Skaraborgs Sjukhus.

Handgripliga tips

Som ett komplement till dokumentärfilmen om själva händelsen finns ett tiotal ytterligare korta filmer där Tobias och Tomas berättar om sina upplevelser som patienter, med allt från handgripliga tips och erfarenheter av bemötande, att kunna ligga i en sjukhussäng med bruten rygg och nackkrage, till såromläggning på patientens villkor och spolning av primär venkateter.

-Genom dessa filmer erbjuder vi våra verksamheter att på ett enkelt sätt kunna diskutera situationer som berör upplevelser av vård och patientsäkerhet ur ett personligt perspektiv, säger Susanne Gustavsson, kvalitetschef vid Skaraborgs Sjukhus. Det är också roligt att se att filmerna även sprids nationellt och även utanför landets gränser.

Anlitas som föreläsare

Tobias och Tomas upplevelse har rönt stort intresse runt om i Sverige och de anlitas som föreläsare utifrån sina erfarenheter.

-Vi tycker att det känns mycket värdefullt att få ge tillbaka lite av det som vi själva har fått uppleva, säger Tomas Ivner Oldin.

-Om vi kan använda denna upplevelse som i så många delar var smärtsam och jobbig till något positivt är det väldigt motiverande. Vi har fått så mycket fin vård och omhändertagande men också märkt hur det känns när man glömmer bort att det är en människa som ligger där i sjukhussängen, inte "bara en patient" eller en "diagnos". Kan vi belysa nyttan med att vården blir mera personcentrerad så har vi bidragit till en utveckling i rätt riktning, säger Tobias Matteusson. 

Bildtext:

Tomas, Lars och Tobias på fjället.

Foto: Privat


Senast uppdaterad: 2019-09-26 07:35