Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Är du förkyld, har du hosta, feber eller andningsbesvär? Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och aldrig om du har symtom som ovan.
  • På akutmottagningen ställs frågor om symtom och antal medföljande begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313.

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Professor förstärker logopediverksamheten

Logopediverksamheten inom Skaraborgs Sjukhus satsar på utveckling de närmaste åren. Ett led i detta är att man har lyckats knyta till sig professor Lena Hartelius, som tillträder sin tjänst efter sommaren.

Detta är en enhet med gott rykte, så det är ingen slump att jag söker mig hit, säger Lena Hartelius.

Hon har idag en tjänst som professor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, en tjänst som är kombinerad med patientarbete som logoped. Från och med 1 augusti kommer hon förlägga 20 procent av sin arbetstid till klinisk verksamhet vid Skaraborgs Sjukhus.

Närmare patienterna

På det här sättet kommer jag närmare patientarbetet och det finns ett intresse vid enheten att utveckla verksamheten. Jag ser det här som en satsning på logopedin inom Skaraborgs Sjukhus och jag har diskuterat en plan med verksamhetsledningen som sträcker sig tre till fem år framåt i tiden, säger Lena Hartelius.

Huvudintresse

Hennes huvudintresse är diagnostik och behandling av neurologiska kommunikationsstörningar - dysartri och afasi - vid stroke eller neurologiska sjukdomar. Helt enkelt behandling av personer med neurologiskt orsakade kommunikationsproblem, hur de tas om hand och hur man utvecklar kunskap om dessa personer.

Vad är det viktigaste du kan bidra med till arbetet vid Skaraborgs Sjukhus?

Jag tror att jag kan hjälpa till att skapa patientnära projekt och koppla samman klinisk verksamhet med vetenskapliga frågeställningar, säger Lena Hartelius.

Fakta

Lena Hartelius disputerade 1997 i logopedi med avhandlingen Perceptual and acoustic analysis of dysarthria associated with multiple sclerosis. Hon blev docent i logopedi 2003, 2010 professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon är även biträdande sektionschef för sektionen för hälsa och rehabilitering med ansvar för audiologi och logopedi.

 

Bildtext: Foto: Michael Malmborg

Professor Lena Hartelius har knutits till logopediverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43