Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samarbete vid hjärtstopp kan rädda hundratals liv

Skaraborgs Sjukhus har deltagit i en av världens största prehospitala studier om hjärtstopp. Den visar, att om ambulanssjukvård, räddningstjänst och polis hjälps åt kan hundratals liv räddas varje år.

SAMS-studien – Saving more lives in Sweden – är en av världens största prehospitala studier med 8 698 inkluderade patienter under perioden 1 januari 2012 till och med 31 december 2014.

–Syftet var att utvärdera sambandet mellan samutlarmning av ambulans, räddningstjänst och polis och överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus på nationell nivå. Att larma ut samtliga instanser samtidigt förekommer inte överallt i Sverige, men det samarbetet har vi nu etablerat i Skaraborg, berättar Jan-Otto Andersson, utbildningsledare inom ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus.

Utbildning och hjärtstartare

Samtliga ambulansstationer vid Skaraborgs Sjukhus deltog i studien tillsammans med, bland andra, alla räddningstjänster i Skaraborg varav de senare utbildades i hjärt-lung-räddning samt fick hjärtstartare installerade i sina fordon.

I studien kontrollerades framförallt betydelsen av att alla instanser larmades ut samtidigt vid misstanke om ett hjärtstopp. Resultatet talar sitt tydliga språk:

  • Fler personer överlever ett hjärtstopp
  • En minut snabbare responstid till den drabbade ökar chansen till överlevnad.
  • Fler hjälps åt på plats för att underlätta arbetet med den drabbade och med anhöriga
  • Systemet har en nuvarande potential att rädda cirka 100 fler liv per år.
  • Med en ännu snabbare responstid fram till patienten finns det en gigantisk potential.

"Detta är framtiden"

–Det är bara att konstatera att det här är framtiden. Nu har vi även vetenskapliga bevis för att det räddar liv när flera instanser hjälps åt, säger Jan-Otto Andersson.

Resultatet av studien har publicerats i The Journal of the American Heart Association. Professor Johan Herlitz vid sektionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås menar att den kommer att ha stor betydelse i Sverige.

Nationell spridning

–Vi vill nu arbeta vidare genom att kungöra våra resultat och vårt mål är att samutlarmning sprids runt om i landet, säger Johan Herlitz och fortsätter:

–Vårt slutliga mål är att överlevnaden vi hjärtstopp utanför sjukhus skall öka från elva procent, där vi står idag, till cirka tjugo procent. De resultat som framkommit i SAMS-studien kommer att resultera i att ett steg tas i en sådan riktning även om det inte för oss ända fram till slutmålet.

Fakta

SAMS är en nationell överlevnadsstudie som startade 120101 och avslutades 141231. Deltagande län var Stockholm, Uppsala, Södermanland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Halland, Kalmar och Västra Götalandsregionen. Övriga tolv län är kontrollän. Källa: Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Pär Karlsson, Jan-Otto Andersson, Reine Låstberg och Susanne Håkansson vid ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus.


Senast uppdaterad: 2019-05-16 13:41