Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Se bilderna inifrån Sveriges modernaste vårdlokaler

Denna operationssal med hybridrobot är en del av VO3:s nya, moderna miljö i AS-huset. Här nedan kan ni se ännu fler bilder inifrån de nya lokalerna hos IVA, operation, post-op, post-op barn, dagkirurgi och steriltekniska enheten, som är fotograferade av Bild och Medias Garbis Sarafian.

 

 • Bild från intensivvårdsavdelningen

Nu har intensivvårdsavdelningen, operationsverksamheten och den steriltekniska enheten genomfört den stora flytten till AS-huset i Skaraborgs Sjukhus Skövde. Resultat: Förbättrad patientsäkerhet och arbetsmiljö i Sveriges modernaste lokaler, som är väl anpassade för den framtida vårdverksamheten.

Camilla Andersén, enhetschef IVA-postop, tycker att flytten gick smidigt.

Alla ställde upp

-En stor eloge till all engagerad personal som varit involverade i planeringen och när vi flyttade sjätte november. Det genomfördes helt enligt plan, säger

För patienterna på intensivvårdsavdelningen och postoperation innebär den nya omgivningen stora fördelar; de vårdas enskilt, i rymligare lokaler, det finns tillgång till dagsljus och möjlighet till att se ut i den omgivande naturen. Dessutom har patienterna tillgång till sköna fåtöljer och till musik och internet.

-För oss som arbetar här är det en lugnare och tystare vårdmiljö och i nästan alla utrymmen finns fönster, vilket saknades på många utrymmen på gamla IVA, säger Camilla Andersén.

 • Anhörigrum på intensivvårdsavdelningen

Även den steriltekniska enheten (STE) och operationsverksamheten har gjort samma ”resa” till det nya AS-huset. Men för STE var det allt annat än lugnt under flyttbestyren. Detta berodde på att förberedelsetiden för flytt och produktionsstart var kort, då enheten fick tillträde till lokalerna först en vecka före inflyttningsdagen 11 september.

 • Steriltekniska enheten

-Men nu har vi gått från trånga, slitna lokaler till stora, ljusa och moderna med den senaste tekniken för desinfektion och sterilisering, säger enhetschef Lotta Apell och fortsätter:

Fick en jobbig start

- Uppstartsveckorna var kaosartade, då enheten producerade för fullt samtidigt som det återstod en hel del arbete med att färdigställa lokalerna. Det var även inkörningsproblem med de nya maskinerna vilket ledde till produktionsbortfall, Under denna pressade situation gjorde medarbetarna en fantastisk insats.

 • Steriltekniska enheten

23 oktober - ett historiskt datum

Operationsavdelningen flyttade under fem dagar i mitten av oktober med neddragen verksamhet. De fyra akutsalarna i Skövde bemannades av medarbetare från operationsavdelningen i Falköping.

-Flyttschemat var strukturerat och medarbetarna arbetade målmedvetet i det tidspressade schemat, berättar enhetscheferna Anna Essemo och Jens Odén.

Måndagen den 23 oktober opererades de första patienterna i de nya operationssalarna, som är ljusa och har flera möjligheter som tidigare har saknats. De nya lokalerna har inneburit förändringar i arbetssätt samt att nya rutiner har behövt utformas.

 • Operationssal

Förbättrad arbetsmiljö

Lotta Apell, Anna Essemo och Jens Odén är överens om att Operationsavdelningen och Steriltekniska enheten nu har en av Sveriges modernaste lokaler och arbetsmiljön har förbättrats.

-De nya lokalerna är väl anpassade för den framtida operationsverksamheten. Patientsäkerheten har förbättrats, då salarna är mer anpassade för högre krav på vårdmiljön.  Det finns också möjlighet att utföra mer avancerade operationer.

 • Postoperation.
 • Postoperation
 • Postoperation - barnavdelning
 • Postoperation - barnavdelning
 • Dagkirurgi
 • Väntrum dagkirurgi

Senast uppdaterad: 2023-11-20 08:04