Sjukhusfysiker deltar vid nationell vetenskapsfestival

Publicerad:

27 september är det ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela landet, där man vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet. En av föreläsarna är Kerstin Ledenius, sjukhusfysiker vid Skaraborgs Sjukhus.

Tanken med ForskarFredag är att visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det är att vara forskare. 27 september är det fri entré till Balthazar Science Center i Skövde och de bjuder på ett fullspäckat program i forskningens anda. Programmet börjar redan tidig morgon och under eftermiddagen är det öppet hus med prova-på-aktiviteter, mini-föreläsningar med högaktuella ämnen och spännande utmaningar.

Doktor inom radiofysik

I år kommer Skaraborgs Sjukhus finnas representerat, då Kerstin Ledenius, doktor inom området radiofysik, kommer att hålla föreläsningar om sin forskning.
Vad sysslar du med inom Skaraborgs Sjukhus?
Jag arbetar som sjukhusfysiker på Bild- och funktionsmedicin, men har även kvar en fot i forskarvärlden, med fokus på bildkvalitet och stråldoser vid datortomografiundersökningar.

Samarbete för naturvetenskap

Hur kom det sig att just du ska föreläsa under årets ForskarFredag?
Balthazar Science Center och HR-enheten på Skaraborgs Sjukhus har ett samarbete för att ge allmänheten en inblick i den tekniska och naturvetenskapliga värld som finns inom sjukvården. Radiologi är definitivt en sådan arbetsplats där teknik och vetenskap ständigt finns med i vardagen för personalen och därför frågade HR om jag ville ställa upp och föreläsa.

Har tränat hemma

Nu ska du förmedla insikter om ditt specialområde och dina erfarenheter till barn i årskurs 4-6, så att de förstår och blir intresserade. Hur ser du på den uppgiften?
Det är en svår uppgift, för det är så viktigt att man lägger föreläsningen på rätt nivå och som också då förhoppningsvis ska trigga ett intresse för sjukvården. Som tur är har jag egna barn därhemma som jag kan öva inför innan det är dags.
Vilken betydelse har det att barn får upp ögonen för vetenskap och forskning?
Det är väldigt viktigt inom sjukvården att vi har en fortsatt vidareutveckling av både teknik och vetenskap inom medicin, och en sådan framtid är bara möjlig om vi kan få unga människor att få upp ögonen för hur kul och givande det kan vara med forskning inom sjukvård.

 

Bildtext:

Kerstin Ledenius vid Skaraborgs Sjukhus.